Nafta hind langes USAs alla 61 dollari

Romet Kreek 21. september 2006, 00:00

Nafta hind langes eile New Yorgis börsi avanemise järel 60,90 dollarini. Erimeelsustele vaatamata toetas USA president George W. Bush Iraaniga kõneluste jätkamist viimase tuumaprogrammi asjus. USAs oodati eile nafta laovarude kasvu.

"Lähis-Ida sündmuste mõju on seljataha jäänud," ütles Energy Security Analysise tegevdirektor Sarah Emerson Bloombergile. "Kogu nõudluse-pakkumise tasakaalu ei testita enam 80 dollarilt barrelist, vaid 50 dollari lähedal. Laovarud on päris suured ja kuigi nõudlus kasvab, on buum läbi."

Nafta hind on taandunud 78,40dollariliselt rekordtasemelt enam kui 22 protsenti. Rekordi saavutas nafta hind 14. juulil.

"Me arvame, et nafta hind kukub läbi 60 dollari taseme ja stabiliseerub 55 dollari kandis," ütles Société Générale'i tooraineanalüüsi pealik Frédéric Lasserre. "See sõltub suuresti OPECi suhtumisest nafta hinna langusesse ja sellest, kus nad tahavad langust lõpetada." OPEC ei kaalu erakorralise istungi kokkukutsumist seoses nafta hinna langusega, kuna Saudi Araabia naftaministri Ali al-Naimi sõnul on hinnad heal tasemel.

Juhul, kui OPEC otsustaks piirata nafta tootmist kvootide vähendamisega, kasvaks oht, et liikmesmaad hakkaksid salaja üksteise võidu üle vähendatud kvoodi tootma. Sedasi on kartelli liikmed varemgi ise nafta hinda "tahtmatult" allapoole ajanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:16

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing