Avita koolidele surutud õpik kriitika all

Mariliis Pinn 21. september 2006, 07:49

Skandaalne kirjastusfirma Avita levitab
koolides oma uut ühiskonnaõpetuse õpikut, mille sisu peavad küsitavaks nii
õpetajad kui ka eksamikeskus, kus selle kinnitamine on juba kolm korda läbi
põrunud.

Lisaks Riikliku Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskuse (REKK) ainenõukogule pole Avita 4. klassile mõeldud õpikuga rahul ka sotsiaalministeeriumi võrdõiguslikkuse büroo. Sellest hoolimata on kirjastaja õpikud juba koolidesse laiali jaganud, kirjutab Postimees.

Kuna koolid ei tohi riigi raha eest osta õpikut, mille sisu on ametlikult kinnitamata, siis saatis Avita selle koolidesse broðüürina ja tasuta. Samas kuulub õpiku juurde 35 krooni maksev töövihik. Seegi ei vasta ainekavale, kuid vihiku ostsid koolid välja juba eelmisel sügisel.

Tallinna Rocca al Mare kooli humanitaarainete õppetooli juhataja Mare Räisi sõnul on siin tegu kavala ärimudeliga. «Et töövihikud ära ostetaks, on muidugi mõistlik saata kooli ka õpik,» osutas ta.

Koolidesse broðüürina jõudnud õppematerjalis on aga Räisi sõnul väga palju küsitavaid kohti. Näiteks on seal ülesanne, kus laps peab panema hüüdnimesid inimestele pildil – üks kujutatu on prillidega, teine paksuke. «Kas need lapsed, kes enne veel oma kaaslastele hüüdnimesid ei pannud, hakkavad siis nüüd pärast ülesannet seda tegema?» küsis Räis.

Ühiskonnaõpetuse ainenõukogu esinaine Riina Muuga ütles, et ta kavatseb probleemiga pöörduda haridusministeeriumisse ning hoiatada kõiki koole, kuhu õpik saadetud, et raamat ei vasta õppekavale. Muuga sõnul ei saa koole süüdistada selles, et nad on tellinud ebakvaliteetse õpiku.

Õpiku üks autor, Nõo põhikooli õpetaja Merje Jürisalu leidis aga, et õpik vastab ainekavale. Ka pole tema sõnul 4. klassis vara rääkida, mis on hüüdnimed või rassism. «Kui ühiskonnas on olemas pikad ja peenikesed ning erinevad rassid, siis tuleb sellest ka koolis rääkida,» lausus Jürisalu.

Avita toimetaja Andres Raid lisas, et õpikut, mis ei vasta mingitele normidele, ei tohiks kohe kõrvale jätta, vaid ainenõukogu võiks hoopis otsustada, kas raamat on põhimõtteliselt hea või halb.

«Kui kooli, lasteaeda või teatrisse tuuakse laud, tool või tasuta kondoomid, siis mina ei näe selles küll midagi halba,» sõnas Raid. Ta lisas, et Avita õpik on eraettevõtte toodang ning koolil on võimalus valida, kas seda kasutada või mitte.

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps ütles, et kui õpik ei vasta õppekavale, võib seda kasutada lisamaterjalina, kuid kindlasti mitte põhiõpikuna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. September 2006, 07:48
Otsi:

Ava täpsem otsing