21. september 2006 kell 15:15

Aaviksoo kiri erakonnakaaslastele

Järgneb eile Res Publicasse astunud Tartu Ülikooli rektori Jaak Aaviksoo kiri erakonnakaaslastele:

"Austatud Isamaa ja Res Publica Liidu liikmed, head erakonnakaaslased!

Esitan täna õhtul erakonna Tartu piirkonna juhatusele avalduse astumaks erakonna liikmeks. Ehkki olen ajakirjanduse vahendusel põhjendanud oma otsust, pean vajalikuks seda ka kõigile teile korrata – soovin liituda erakonnaga, sest näen vältimatut vajadust toetada otsustavalt neid väärtusi, mida erakond rahvuslik-konservatiivse ja demokraatliku erakonnana kannab. Otsustasin seda teha praegu, olles poliitilist neutraalsust eeldavas rektoriametis, sest vastuvõtmatud arengud Eesti poliitikas ei jätnud enam palju valikuruumi.

Erakonna liikmed on minult küsinud, kas oleksin nõus kandideerima erakonna peaministrikandidaadi kohale, millele olen vastanud jaatavalt. Olen teadlik ja pean loomulikuks, et see otsus on kõigi erakonna liikmete ja otsustuskogude kätes ning veendunud, et avatud ja sisuline erakonnasisene debatt selles küsimuses vaid tugevdab erakonda.

Kohtusin täna Riigikogu Isamaaliidu fraktsiooni ja homme Res Publica fraktsiooni liikmetega. Hindan seda toetust, mida minu seisukohtade suhtes on üles näidatud ja mõistan skepsist, mis valitseb uustulnukate suhtes. Skepsis on isegi vajalik vältimaks tormakate otsuste langetamist enne otsuste sisulises õiguses selgusele jõudmist.

Lähtun oma käitumises usust, et hiljutine Isamaaliidu ja Res Publica ühinemisotsus on andnud unikaalse võimaluse pakkuda valijaile kevadistel valimistel usaldusväärset ja tõsist alternatiivi ning et oskusliku koostöö korral on võimalik saavutada olukord, kus 1+1=3. Allutan oma tegevuse ja taktikalised otsused selle eesmärgi teenistusse.

Olen teadlik, et erakondade tegelik integratsioon ei ole lihtne protsess ja vastastikuse usalduse sihikindel kasvatamine on selle võti. Loodan, et senise poliitilise eemalseisja positsiooni ja omapoolsete tasakaalustatud suhetega mõlema osapoolega suudan sellesse protsessi anda edasiviiva panuse.

Head aatekaaslased, tänan teid ärakuulamast ja peatsete kohtumisteni.

Teie Jaak Aaviksoo"

Hetkel kuum