Auto pargib ennast ise

Ardo Kalda 22. september 2006, 00:00

Toyota näitas eelmise nädala lõpus Viru keskuse parklas esmakordselt Eestis iseparkivat hübriidmootoriga autot.

Hübriidajam on Toyota Priusel juba ammu, mis on temast teinud ka Euroopa enimmüüdud hübriidauto. Niigi ulmetehnoloogiatest kubisevasse Priusesse lisati veel üks ja siiani ehk kõige innovatiivsem abimees. Tegemist on IPAga (Intelligent Parking Assist) ehk intelligentse parkimisabisüsteemiga. See tähendab siis, et Prius suudab ennast ise parkida ja seda nii külg- kui ka tagumisse boksi.

Auto tuleb külgboksi korral sõidutada meetri jagu vabast kohast edasi ja panna sisse tagurpidi käik. Seepeale kuvab autos olev ekraan läbi auto tagaosas oleva kaamera parkimiskoha, kuhu tuleb siis sisestada sobiv koht, kuhu auto mahub. Seepeale tuleb vaikselt pidurit järgi hakata laskma (Priusel on automaatkäigukast) ja auto keerab ennast ise Teie poolt näidatud kohta. Sama süsteem toimib ka tagurpidi boksi korral.

Uus süsteem maksab 38 000 krooni ja Priusele pannakse ta koos navigatsiooniseadmega. Oodata pole enam vaja, sest parkimisabisüsteemi saab Priustele tellida juba praegu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing