Ideedest pakatav disaininäitus

Tiina Kolk 22. september 2006, 00:00

Milline on Eesti disain? Huviline saab sellele küsimusele ühe võimaliku vastuse Tallinnas Pärnu maantee disainigaleriis avatud Eesti Disaini auhinna Bruno nominentide näituselt, mille üldmulje on lustiline. Esindatud on mööbel, valgustid, vannid, jalatsid, tekstiil, keraamilised tarbevormid jms. Disainiauhinna idee algatajaks oli veerandsada aastat tagasi ERKI disainikateedri professor Bruno Tomberg, tema järgi sai ka disainiauhind nime.

Pilkupüüdvama kollektsiooni - Fellin Furniture noortemööbli sarja - kavandasid Sixten Heidmets ja Sirli Põllumäe-Moodsa joonega naturaalsetest materjalidest valmistatud FFi mööbli disainis on kasutatud elemente, mis võimaldavad toodete väljanägemist kergesti muuta ja hõlpsasti ruumis umber paigutada.

Ivari Männi vineerriiulitesari Flix Flax on samuti mitut moodi kokku panna. Igor Volkovi lastetoamööbli Dixi detailide kokkumonteerimisega saaks ka vanema rühma mudilane hakkama. Tuntud headuses esitlevad Tarmo Luisk oma kollektsiooni (tool, lamp, kell) Flamous ja Martin Pärn kontorimööblit Krog.

Viimastel aastatel on rahvusvaheliselt tunnustatud Aquatori disainerite Sven Sõrmuse ja Villi Pogga vannidisaini. Seekord tutvustavad nad mullivanne Vermeer ja Pablo ning puutetundlikku juhtimispulti Leaf. Mõelge, vannis olles pole vaja enam nuppe keerata, vaid puldi postkaardisuurust ekraani puudutades, hakkab vesi voolama!

Tõelist tööstusdisaini esindab Kaspar Torni endoskoopide sari "Tsüstoskoop".

Sellistel näitustel pakuvad tekstiilidisainerid omi pööraseid ideid, millest nii mõnigi võib tulevikus tootmisse jõuda. Annike Laigo on välja pannud pehmed põllukive meenutavad istmed ja helendava vaiba Jaaniuss, Monika Järg samuti tekstiilist pallid-istmed ja Eva-Liisa Kriis ruumitekstiilid Textile.

Lustakad on Kaspar Paasi disainitud rõõmsavärvilised jalatsid, mille taldu ja pealseid saab vahetada ning Ivari Männi vesipiljardilaud Supernova.

Rahvusvaheline žürii koosseisus Masayo Ave (Jaapan), Hannu Kähönen (Soome), Peter McGrory (Iirimaa) ja Eesti Disainerite Liidu esimees Ilona Gurjanova määras parima toote disaini preemia Martin Pärnale kontorimööbli Krog eest (tootja: Thulema ja parima disainiprojekti ja innovatiivse disainialase tegevuse eest Annike Laigole helendava vaiba Jaaniuss eest. Mõlemad tootekunstnikud said ka Anneliis Aunapuu kavandatud auhinna Bruno.

Äramärgitute kategoorias pälvisid tunnustuse Kaspar Torni, Sven Sõrmuse, Villi Poga, Sixten Heidmetsa ja Sirli Põllumäe disainitud tooted.

Minge ja võrrelge, kas ka teie annaksite Brunod ja eripreemiad samadele toodetele kui rahvusvaheline žürii.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:42
    Otsi:

    Ava täpsem otsing