Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    KES KEDA - valimatult

    Ilmub Toomas Hendrik Ilvese raamat "Eesti jõudmine. Kõned ja kirjutised aastaist 1986-2006".
    Ajakirjandus kirjutab Rüütli osalemisest Johannes Hindi represseerimises. Ilves: "Rüütli kandideerimine osatab valusasti neid, kellele said nõukogude süsteemi ajal osaks repressioonid ja kannatused. Samuti tekitab see rahutust ja süümepiinu paljudes, kes peavad end mingil põhjusel kaasosalisteks tegudes, mille eest vastutab üksnes Eesti NSV omaaegne tippjuhtkond."
    Neuroloog Helle Nurm ütleb, et arstina ei saa ta nõustuda Arnold Rüütli ametis jätkamisega, sest presidendil näeb ta mitut kognitiivse funktsiooni häiret, eelkõige mäluhäiret. Ida-Tallinna Keskhaigla, kus Nurm töötab, palub hiljem Rüütli ees vabandust.
    80 kultuuritegelast ja teadlast teevad 14. septembril avalduse "Toetades Ilvest, aitame Eestit", milles nad kutsuvad valijamehi hääletama presidendivalimistel Toomas Hendrik Ilvese poolt.
    Endine riigikohtu esimees ja praegune Euroopa inimõiguste kohtu kohtunik Rait Maruste seab kahtluse alla president Arnold Rüütli süümevande.
    Emori andmetel toetas augusti lõpus Ilvese saamist presidendiks 66 protsenti eestlastest ja Rüütli jätkamist presidendina 25 protsenti eestlastest.
    Tartust valitakse neli Toomas Hendrik Ilvest toetavat valijameest.
    Eeloleval laupäeval on kavas kontsert, mille eesmärgiks on toetada Toomas Hendrik Ilvest.
    Kontsert plaanitakse maha pidada otse Estonia teatri ees. Üritusest on lubanud osa võtta nimekad muusikud Tõnis Mägi, Ivo Linna, Ultima Thule, vennad Urbid, Untsakad, Justament, vennad Johansonid, Siiri Sisask ning Maarja-Liis Ilus ja Rein Rannap.
    Internetis kogutakse allkirju Ilvese toetuseks.
    Kohtla-Järve Järve gümnaasiumi lapsevanemad teevad avalduse, kus arvustavad Rüütli valimisplatvormi ja paluvad tal kandideerimisest loobuda.
    Linastub dokumentaalfilm "Arnold Rüütel. Lõpetamata lause", mis kõrvutab Rüütli sõnavõtte aastatest 1971-1992.
    Ilmub Madis Salumi koostatud raamat "Eesti Vabariigi President Arnold Rüütel," kus öeldakse muu hulgas järgmist: "Arnold Rüütel on veenev ja teda mõistetakse. Iga riigimees seda ei suuda. Ning noorematel ja Ameerikast tulnutel puudub veenmisenoodis vajalik kõla ja taust."
    Ilmub Toomas Kalli kirjutatud raamat "Rüütel rahva keeles ja meeles".
    Kesknädal ründab Ilvest tema ema päritoluga. Kahel nädalal enne valimisi ilmub Kesknädal 150 000 trükiarvuga ja lehte postitatakse tasuta kõikjal üle Eesti. Lehes ilmuvad Rüütlit kiitvad ning Ilvest mustavad artiklid.
    Lambaliha grillipidu - Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ja Keskerakonna juht Edgar Savisaar kutsuvad 17. septembri õhtuks Reiljani kodutalu aeda Luuale ligi 300 valijameest, kellest kohale saabub küll alla poole. Peo pidamiseks on püstitatud telk ning vardasse aetakse lammas. Rüütli toetuseks kogutakse 159 allkirja.
    Eesti Maaülikooli Üliõpilasesindus võtab 14. septembril vastu president Arnold Rüütlit toetava avalduse. "Ainult Arnold Rüütli jätkamise puhul saab üliõpilaskond kindel olla, et ei õnnestu läbi suruda varem korduvalt esile kerkinud plaane, mille eesmärgiks on iseseisva Eesti Maaülikooli likvideerimine."
    Tallinna linnavolikogus nappi enamust omav Keskerakond esitab ja valib koostöös Rahvaliiduga presidendi valimiskogusse 10 oma esindajat.
    Rahvaliit ja Keskerakond lubavad Arnold Rüütli kandidatuuri presidendivalimistel valimiskogus üles seada 174 toetusallkirjaga, just nii palju hääli vajab Rüütel 347-liikmelises valimiskogus tagasivalituks osutumiseks.
    Rahvaliit ja Keskerakond sõlmivad 14. augustil koostööleppe, mille garandiks on Arnold Rüütel.
    Pärast aastatepikkusi kutsumisi tuleb Rüütel 16. augustil jalgpallistaadionile, kus avab Eesti-Makedoonia mängu.
    Eeloleval laupäeval valimiskogus korraldavad Keskerakonna Noortekogu ja Rahvaliidu Noored presidendikandidaat Arnold Rüütli toetuseks rongkäigu Radisson SASi hotelli juurest Estonia kontserdisaali ning laulupeo Estonia esisel parkimisplatsil.
    Ärimees Urmas Sõõrumaa teatab Postimehe kahel reklaamiküljel, et Arnold Rüütel on aus mees.
    Presidendivalimiste sõja otsustav lahing toimub homme Estonia kontserdisaalis, kuhu kogunev valimiskogu peab näitama, kas Eestis on rohkem mõjuvõimu tandemil Savisaar-Reiljan või paremerakondadel.
    Laupäeva hommikuks on poliitikute poolt esitatud ja valimiskomisjoni poolt kinnitatud kaks presidendikandidaati, Arnold Rüütel ja Toomas Hendrik Ilves. Rüütlit toetavad Keskerakond ja Rahvaliit, Ilvest Isamaa ja Res Publica Liit, sotsiaaldemokraadid ja Reformierakond.
    10.00. Algab valimiskogu liikmete, külaliste ja ajakirjanike registreerimine Tallinnas Estonia kontserdisaalis. Estonia teatrit valvab julgestuspolitsei ning turvakontrolli peavad läbima kõik sisenejad. Politsei hoiab teravalt silma peal ka Tallinnas Tõnismäel asuval Pronkssõduril. Olulisi muudatusi liiklusskeemis pole ette näha, küll on võimalikud ajutised liiklusmärgid ja korraldused. Parkimiseks on ajutiselt suletud Georg Otsa tänav ja Teatri väljak Estonia ees, kuhu pargitakse valijameeste autod.
    10.00. Algab Keskerakonna Noortekogu ja Rahvaliidu Noorte laulupidu Arnold Rüütli toetuseks, millele pool tundi hiljem järgneb noorte rongkäik koos Rüütli-meelsete valijameestega.
    10.30. Eesti muusikute "laulev revolutsioon" Tammsaare pargis Ilvese toetuseks.
    11.45. Algab ETV otseülekanne Estonia kontserdisaalist.
    12.00. Algab valimiskogu istung presidendi valimiseks. Valimispäev läheb maksma ca 100 000 krooni. Valijameeste kohad Estonia kontserdisaalis pole paika pandud. Tõenäoliselt on kohal kõik 345 valimiskogu liiget - 101 Riigikogu liiget ja 244 kohaliku omavalitsuse esindajat. Ajakirjanikud ja külalised paiknevad rõdul, kus on 355 kohta.
    12.15. Tunnine vaheaeg esimeseks hääletusvooruks. Viimane võimalus valijameeste mõjutamiseks enne esimest hääletamist.
    14.00. Umbkaudu selleks ajaks on hääled loetud. Kui üks presidendikandidaat saab üle poole hääletamisest osa võtnud valimiskogu liikmete häältest, siis selgub uus president. Kuigi parteilise kuuluvuse järgi annavad valimiskogu koosseisu hääled suurema toetuse Arnold Rüütlile, pole tema võit esimeses voorus siiski kindel. Ehkki spekuleeritakse valimiste läbikukutamise üle, lastes valimiskasti märgistamata sedeleid, on see võimalus siiski vähetõenäoline.
    15.00. Vajadusel algab ETV otseülekanne teisest hääletusvoorust.
    15.30. Kui esimesest voorust presidenti ei tulnud, siis algab teine hääletusvoor, uusi presidendikandidaate enam esitada ei saa. Uus võimalus valijameeste mõjutamiseks.
    17.30. Ligikaudu sel ajal selgub, kas Eesti sai uue presidendi või liigub valimine tagasi Riigikokku (hääletamistulemuste kindlakstegemise kellaaeg sõltub suuresti sellest, kas esitatakse proteste või mitte).
    Kui valimine valimiskogus läbi kukub, korraldatakse presidendi erakorraline valimine Riigikogus kahe nädala jooksul.
    Tiit Vähi, Silmet Grupp ASi juhatuse esimees
    Ma ei kuulu valimiskogusse. Ma jälgin presidendivalimisi väga huvitatult ja usun, et presidendivalimiste kohta on nii ühelt kui ka teiselt poolt kõik välja öeldud. Mind häirib kogu see ažiotaaž ja ma ei võta sellest osa, ma ei vasta sellele küsimusele. Muda valamist on niigi palju, üritan seda kõrvalt vaadata ega ise mitte asuda kummalegi poole. Ma ei tahaks korraldada ajakirjanduse kaudu üldrahvalikke valimisi. Kui tahame üldrahvalikke valimist, muutkem põhiseadust.
    Andres Koger, Koger & Partnerid omanik
    On see personaalne või anonüümne küsitlus? Oh, ma ei taha õli tulle valada. Mul on oma seisukoht, keda valida. Ma ei ütle seda.
    Linnar Viik, Mobi Solutionsi juhatuse liige
    Ma tsiteeriksin Aaviksood, kelle sõnul tuleb praegune otsus teha halva ja veel halvema vahel. Hääletaksin Ilvese poolt, et hääletada vastu protsessidele, kuidas presidendivalimist on läbi viidud.
    Ilvest pooldan ka tema alusmõtete tõttu. See, mida ta välja on käinud, hüpnotiseerib tugevalt, ja Ilves on võimeline öeldut ka ellu viima. Teise kandidaadi platvormist midagi selget, uut ega arusaadavat välja ei lugenud.
    Oliver Kruuda, Kalevi suuromanik
    Mina valiksin presidendiks Arnold Rüütli. Tema on ikkagi Eesti mees olnud 78 aastat. Rüütel ei ole mingi importkaup, et kui raskeks läheb, siis jookseb minema.
    Lisaks on Arno hea sümbol, kes iseloomustab Eesti stabiilsust ja pereväärtusi.
    Eesti parempoolne ajakirjandus on üle piiride läinud, kuna on võtnud seisukoha Rüütli vastu ning Ilvese poolt.
    Urmas Sõõrumaa, Falck Eesti omanik
    Ma ei ole valijamees ning ei sooviks ka kommenteerida, milline oleks minu valik.
    Las valituks osutunud valijamehed otsustavad selle eeloleval laupäeval.
    Mis aga mind selle teemaga seoses häirib, on tekkinud situatsioon, kus ebaeetiliselt ja vahendeid valimata mustatakse kõiki. Keegi pole enam au sees, igale poole sülitatakse.
    Mulle ei meeldi ühiskonna seisukoht, et on meie mehed ja teie mehed. Valitsus ja Riigikogu, samuti president peaksid olema ühiskonna ühtehoidjad.
    (Eilsesse Postimehesse ostis Sõõrumaa kaks reklaamilehekülge avaldamaks teksti "Arnold Rüütel on aus mees" - toim.)
    Jüri Mõis, ettevõtja
    Neist kahest eelistan Ilvest. Rüütel on tore vanamees, aga tema aeg on läbi.
    Ühiskonna seisukohalt oleks hea, kui praegune võim vahetuks, kuna mingisugune seltskond on hetkel selle külge klammerdunud. Seda iseloomustab ka Rebase ja Operi erakonda astumine.
    Ilvese valimine presidendiks oleks neutraalsuse garant, eriti olukorras, kus tekib kahtlusi, et praegune võim on erapoolik.
  • Hetkel kuum
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Vaikne börsipäev viis S&P 500 indeksi uue rekordini
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Suurele reedele eelnev kvartali viimane börsipäev kergitas S&P 500 indeksi vaikselt tänavu juba 22. rekordini.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Eestlane tõusis suure Soome börsifirma ärijuhiks
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.
Varem Kristiine ja Rocca al Mare kaubanduskeskuseid juhtinud Helen Metsvaht läks omanikfirma Cityconi juhatusse ärijuhiks.