Öö täis atraktiivset teadust

Ülle Hallik 22. september 2006, 00:00

Teadlaste Öö raames saavad Tartus, Tallinnas, Rakveres ja Narvas teoks teaduskohvikud, -teatrid, põnevad loengud, arutelud, öine taevavaatlus ning ETVs Teadlaste Öö erisaade.

Teadlaste Öö kodulehelt võib lugeda, et teadlase elukutset ümbritsevad kahjuks paljud väärarusaamad, näiteks on levinud arusaam, et teadlased on üldjuhul igavad ja kinnised inimesed, kelle elu piirdub ainult laboriga. Teadusöö korraldajad püüavad selle üritusega müüdi kummutada ning tõestada, et teadlaste elu on tihtipeale vägagi huvitav ning nad on oma olemuselt inimesed, kelle huvi maailmas toimuvate sündmuste vastu on harilikust suuremgi.

Teadlaste ja teaduse lähendamine avalikkusele ongi SA Teaduskeskuse AHHAA ja Eesti Teaduste Akadeemia põhieesmärk Teadlaste Ööl.

Üritused toimuvad Tartus Toomemäel tähetornis ja Vanas Anatoomikumis, Püssirohukeldris, botaanikaaias ja TÜ Keemiahoones; Tallinnas loomaaias, Draamateatris, Linnateatris; Jäneda Muusikalises Observatooriumis (väljasõit Looduse Omnibussiga Rahvusraamatukogu eest); Narva ja Rakvere muuseumides. ETV osaleb Teadlaste Ööl erisaatega, mis algab täna õhtul kell 22.30.

Teadlaste Öö on Euroopa Komisjoni initsiatiivil loodud üle-euroopaline teadusringkondi ühendav suurüritus, kus ühe öö(päeva) jooksul toimub mitmesuguseid teadust ja teadlasi ühiskonnale tutvustavaid ja lähendavaid üritusi atraktiivses ja lõbusas võtmes. 2005. aastal toimunud Teadlaste Öö raames olid avatud teaduskohvikud ja -teatrid, näidati filmiprogramme ning peeti "avatud uste öid" teadustööga tegelevais asutusis Belgias, Tšehhis, Taanis, Soomes, Prantsusmaal, Kreekas, Ungaris, Itaalias, Leedus, Poolas, Portugalis, Sloveenias, Hispaanias ja Rootsis.

Teadlaste Öö Tallinna loomaaias: 22. septembril esimesele tuhandele külalisele tasuta pääse! Salalaborid: Tiit Maran tutvustab euroopa naaritsa lugu. Kogunemine Loomaaia põhjaväravas kell 16.50. (Helista ette 694 3314, kohtade arv piiratud).

Eesti Draamateatri suures saalis kell 18 Andrei Hvostovi uue näidendi "Henrik" esimene lugemine, seejärel vestlus kohvitassi taga teemal "Kes minevikku mäletab…". Osavõtutasu 40 krooni.

Tallinna Linnateatri väikeses saalis kell 18 Jaanus Rohumaa ja Triin Sinissaare etendus "Genoom", seejärel vestlus kohvitassi taga geneetikast, geeniteadlastest ja teatrist. Osavõtutasu 100 krooni

Urmas Sisask ja astromuusika: ööekskursioon Jäneda Muusikatähetorni. Kontserdi järel mõnus arutelu kohvilauas. Veab Looduse Omnibuss, väljasõit Rahvusraamatukogu eest kell 18 (Helista ette 648 1740 või 56 476 297).

Osavõtutasu 100 krooni.

Romantilised õhtused lõhnad (sealhulgas ka mõnus kohvilõhn) Tartu Ülikooli Botaanikaaias alates kella 17 keskööni. Salalaborid: näidatakse kõige haruldasemaid taimi. Meeleolu loob Tartu Senior Swing Band.

Tartu Ülikooli Vana Anatoomikum ja suurvaimud: kell 20 avanevad Ken Kallingu juhendamisel nii mõnedki uksed. Salalaborid: pääs anatoomiliste kollektsioonide ruumidesse.

Öine keemia Tartu Ülikooli Keemiahoones, põnevad katsed alates kella 19. Salalaborid: mida siin keemiahoones õigupoolest uuritakse? Tartu tähetorn kutsub orienteerumisjooksule "Tähed Toomemäel" (kell 19), planetaariumietendustele "Tähed koonusruumis", astronoomiafoorumile "Ahhaa, tähed!". Teleskoobitornis öine vaatlus "Tähed taevas" kella 23ni.

Tartu laululava ruumes AHHAA koguperenäituse "Ahhaa! Idee kunst ehk kuidas saada miljonäriks" avamine. Robotite lasteaed, Segway imeliikur, nipid ja üllatused.

Teaduskohvik Narva Muuseumis kell 17. Külas Aleksei Turovski: "Loomad, uurijad ja õpetajad" (vene keeles).

Teaduskohvik Rakvere muuseumimajas kell 20. Villu Tamul ja Ants Leemets: "Missugune ajalugu on õigem?"

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing