Šveitsi börs 8 aasta tipus

Romet Kreek 22. september 2006, 00:00

Eile ajasid spekulatsioonid Šveitsi aktsiaindeksi SMI, mis koosneb riigi 26 suurima ja enimkaubeldud ettevõtte aktsiast, kaheksa aasta kõrgeimale tasemele.

Zürichi börsil spekuleeriti, et kaks Šveitsi kompaniid võidakse üle võtta. Kuuldavasti heitvat Dow Chemicals silma maailma suurimale plastikuvärvide tootjale Ciba Specialty Chemicalsile. Ciba aktsia hind tõusis kella 16.30ks 3,5 protsenti, 74 Šveitsi frangini.

"Kuulujutud ajavad aktsiat üles," ütles Šveitsi privaatpanga Lombard Odier Darier Hentschi analüütik Alexandre Pasini Bloombergile.

Nädalaleht Cash kirjutas, et St. Paul Travellers on ostmas Zürich Financialsit. Nädalaleht viitas info allikale, kelleks olevat tundmatuks soovida jäänud Zürich Financialsi Euroopa üksuse töötaja. Zürich Financialsi aktsia hind tõusis 2,2 protsenti, 293 frangini.

Kuid börsi tõus ei põhinenud vaid spekulatsioonidel. Saksa Merck KGaA nõustus ostma Šveitsi biotehnoloogiakompaniid Seronot 10,6 mld euro eest. Serono aktsia hind tõusis pooleteist aasta kõrgeima tasemeni, 1075 frangini. Aktsia hind tõusis 17,5 protsenti.

Ciba spekulatsioonid tõstsid ka maailma suuruselt teise kemikaalitootja Clarianti aktsia hinda - 3,4 protsenti, 16,85 frangini.

Šveitsi aktsiaturg on üks kallemaid Euroopas. SMI indeksi hinna/kasumi suhe oli 17,3 ja dividenditootlus 1,8 protsenti. Kallimad turud Euroopas on näiteks Soome, Tšehhi ja Türgi. Kui keegi Šveitsi vastu vastupandamatut huvi tunneb, siis USAs on kättesaadav Šveitsi MSCi-indeksiaktsia (sümboliga EWL).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing