Ettevaatust, suured dividendid!

Raivo Sormunen 25. september 2006, 00:00

Kui tavaliselt peetakse suuri dividendimaksjaid stabiilseteks ja turvalisteks investeeringuteks, siis väga suure dividenditootlusega ettevõtete puhul tasuks olla mõnevõrra ettevaatlik.

Mõnikord võib dividenditootlus tõusta väga kõrgele hiljuti makstud erakorralise omanikutulu tõttu, mida investori silmad võib-olla enam kunagi ei näe. Heaks näiteks võib tuua maailma suurima tarkvarafirma Microsoft, mis ei osanud 2004. aasta lõpuks kogunenud metsiku rahahulgaga midagi muud teha kui investoritele megasuure erakorralise dividendimakse teha. Muidu aastas investoritele 0,3-0,4 dollarit aktsia kohta jagav firma paiskas toona investoritele laiali koguni 3 dollarit aktsia kohta ning aktsia dividenditootlus hüppas 10 protsendini.

Samuti võib väga suurt dividenditootlust näidata mõni raskustesse sattunud ja aktsiahinnas kõvasti kaotanud kompanii. Näiteks maksis USA autogigant General Motors kuni 2005. aasta lõpuni dividende 0,5 dollarit kvartali kohta (2 dollarit aastas), samas kui väärtpaber oli möödunud aasta lõpuks vajunud juba allapoole 20 dollari taset. Näiliselt oleks jälle nagu tegemist väga korraliku 10protsendise dividenditootlusega. Paraku ei suutnud raskustesse sattunud autotootja oma dividendipoliitikat hoida ja nüüd laekub investorite kontodele kord kvartalis poole vähem raha (0,25 dollarit aktsia kohta).

Mõtlesin vaadata, kas leidub maailmas üldse suuri ja usaldusväärseid kompaniisid, mille dividenditootlus oleks 10 protsendi juures. Võtsin endale abiks Yahoo! Screeneri, mis otsib USA börsidel noteeritud ligi 8000 ettevõtte seast.

Kõige suurema ettevõttena jäi silma Itaalia elektrienergiatootja ENEL. Lisaks tavapärasele aastadividendidele (0,44 eurot aktsia kohta) premeeritakse aktsionäre tänavu juba kolmandat aastat järjest erakorralise omanikutuluga (0,2 eurot aktsia kohta). Arvestades 7eurost aktsiahinda, on dividenditootlus ligi 9%.

Helde dividendimaksjana koorub sel aastal välja ka Hispaania elektrienergiatootja Endesa SA. Energiafirma maksab lisaks aastasele dividendimaksele juurde aga ka erakorralisi dividende, mis tõstavad aktsia dividenditootluse 6 protsendini.

Suuri dividendimaksjad leidub ka telekomisektoris.

MSCI rahvusvahelise telekomiindeksi neljakümne kuuest ettevõttest suurimat dividenditootlust pakub Austraalia firma Telstra. Möödunud aasta 0,40 dollarit ja sel aastal juba 0,34 dollarit aktsia kohta dividende maksnud telekomifirma aktsia maksab ise kõigest 3,5 dollarit. Kuna osa makstud dividendidest on olnud erakorralised ja kompanii ei taha oma tulevast dividendipoliitikat kommenteerida enne, kui Austraalia valitsus oma 8 miljardi dollarise aktsiapaki telekomifirmas maha müüb, ei kinnita aga miski, et selline dividendide maksmise tempo jätkub. Telstra majandustulemused pole viimasel ajal kiita olnud. Samuti soovitakse, et telekomifirma kärbiks sidumistasusid, mida teised telekomifirmad Telstra kaablite kasutamise eest maksma peavad. Seetõttu on aktsia 1999. aastal saavutatud 9 dollari tipptasemelt langenud ajaloo madalaima taseme juurde. Reitinguagentuuri Standard & Poor's hinnangul pole praegune dividendimakse jätkusuutlik ja seaks löögi all telekomifirma krediidireitingu.

Seega tuleks suurte dividende jahtimisel uurida, kas kompanii on ka tulevikus suuteline praegusi väljamakseid jätkama või on tegemist ühekordse ereda sähvatusega.

Kui väga hea dividenditootlusega välisfirmade aktsiatesse tuleb igaks juhuks suhtuda väikse skepsisega, siis Eesti helded omanikutulu maksjad on hetkel küll väga usaldusväärsed.

Eesti suurimate dividendimaksjate kolmik (Eesti Telekom dividenditootlusega 7,4%, Norma 6,6% ja Saku Õlletehas 5,6%) on läbi aastate näidanud stabiilset dividendikasvu ja kõik märgid viitavad, et ka lähiaastatel ei tohiks ettevõtted investoritele pettumust valmistada. Mõnevõrra teeb murelikuks küll Norma kasumi langus, kuid ohutusrakiste tootjal on kontol nii palju vaba raha, et ta võiks kas või nullkasumisse kukkudes investoritele veel aastaid heldelt raha jagada.

Kui välismaalt dividendide saamisel tuleb arvestada keskmiselt 15protsendise tulumaksuga, siis Eesti eraisikute jaoks on kohalike börsiettevõtete dividendid tulumaksuvabad. Täpsemalt öeldes peavad ettevõtted dividendide väljamaksmisel tulumaksu juba ise kinni.

Kuna Eesti turg on aga väga väike ja valik piiratud, tasub stabiilse omanikutulu ihalejatel silmad lahti hoida ja vaadata välisturgude poole, kus võib leida valikuvõimalusi igale maitsele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:17

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing