Euroopas suur müügilaine

Romet Kreek 25. september 2006, 00:00

Euroopas toimus reedel kahe kuu tugevaim müügilaine. Stoxx 600 indeks langes 1,2 protsenti, iga tõusva aktsia kohta tuli viis langejat.

"Peame maksma majanduslikku hinda keskpanga intressitõstmise eest," ütles Charles Stanley strateeg Jeremy Batstone Bloombergile. "Majanduskasvu ja ettevõtte kasumiväljavaated tulevaks aastaks on süngemad."

Mure majanduskasvu aeglustumise pärast nõrgestas tehnoloogia- ja tööstusettevõtete aktsiaid. "Tehnoloogiaettevõtete aktsiad reageerivad majandusarengutele," ütles Robeco Groupi fondijuht Michiel Plakman. "Kui USA majanduskasv märkimisväärselt aeglustub, tõmbab see endaga kaasa maailma majanduskasvu."

Aeglasem majanduskasv võib tähendada naftanõudluse kasvu aeglustumist ja tuua kaasa nafta hinna edasise languse. Arvan, et naftakompaniid ei pruugi olla lühiajaliselt parim koht investeerimiseks. Kuigi naftakompaniide aktsiad on hinna/kasumi suhte alusel atraktiivsed, võib juhtuda, et naftakompaniide kasumid on tipptasemel ja hakkavad vähenema. Et asendada nafta hinnalangusest tingitud kasumi vähenemist, peaks suurendama müüdava nafta kogust, kuid raske on rohkem naftat välja pumbata.

Kes lõikaksid nafta hinnalangusest tulu? Lennukompaniide kulud langevad ja kui USA keskpank võib tõesti olla sunnitud võtma tuleval aastal ette kinnisvaraturu languse tõttu intressialandamise, väheneks ka lennukite finantseerimiskulud. Suureks kuluartikliks on naftatooted ja maagaas ka laevanduskompaniidele, plastiku ja kemikaalide tootjatele. Kuid probleemiks on see, et kui majanduskasv aeglustub, läheb ka nendel ettevõtetel raskemaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing