USAs 400 dollarimiljardäri

Tõnis Arnover 25. september 2006, 00:00

Kõrgele kerkinud kinnisvara- ja naftahinnad on toonud tänavusse edetabelisse juurde 28 uut nime. Mullusest on 34 välja kukkunud, kaheksa neist surnud. Vahepeal väljakukkunutest on naasnud 14, näiteks Netscape'i juht James Clark. Rikkaimate vara on aastaga kasvanud 120 miljardi dollari võrra ning kokku on nende vara väärtus 1,25 triljonit dollarit. Neljasajast miljardärist 90 elab Californias ja 44 New Yorgis.

Nagu ikka, troonivad edetabeli tipus kaks tuntud ärimeest, tarkvarafirma Microsoft asutaja ja omanik 50aastane William (Bill) Henry Gates ja 76aastane investeerimisguru Warren Edward Buffett. Gates on olnud esikohal 13 aastat järjest, Buffett peaaegu sama kaua teine. Esimesel neist on puhasvara 53 ja teisel 46 miljardit dollarit.

Mõlemad mehed ei tee oma hiidvarast erilist numbrit, sest möödunud suvel otsustasid nad üheskoos paigutada suurema osa sellest Bill ja Melinda Gatesi heategevusfondi. Buffett kingib sinna tervelt 85 protsenti varast.

Paraja vahemaaga on kolmandal kohal Las Vegase kroonimata kuningas, 73aastane kasiinoärimees Sheldon Adelson. Tema puhasvaraks hinnatakse 20,5 miljardit dollarit. Sheldon Adelson on tüüpiline Ameerika ajalehepoisist miljonäriks saamise näide. Olles sündinud taksojuhi pojana, laenas ta onult 200 dollarit, et 12aastaselt lehti müüa. Oma varale pani ta aluse arvutitööstuse messiäriga ja esimese kasiino ostis ta alles 1995. aastal. Nüüd on ta oma kasiinoäri jõuliselt laiendanud Aasiasse.

Adelsonile jääb ühe miljardiga alla 62aastane Lawrence Joseph Ellison, kes nagu Gateski on oma varale aluse pannud tarkvaratööstuses. Olles 30 aastat tagasi üks Oracle'i asutajaid, on ta ainuüksi viimase kolme aastaga laiendanud gruppi 21 tarkvarafirma ostmisega, millele on kulutanud 19 miljardit dollarit.

Hiljuti tegi ta Harvardi ülikoolile "väikese" kingituse - sada miljonit dollarit. "Kindlasti ei vaja ma nõnda palju raha, keegi ei vaja seda nii palju," kommenteeris ta.

16 miljardi dollariga on viiendal kohal 53aastane Paul Gardner Allen, kes Bill Gatesi kunagise koolikaaslasena oli 1975. aastal Microsofti kaasasutaja. Kaheksa aastat hiljem lahkus ta sealt ja asus oma valdusfirma Vulcan kaudu investeerima meedia-, (bio)tehnoloogia- ja naftafirmadesse. Suurema osa oma ajast kulutab filantroopiale ning hobidele. Talle kuuluvad muu hulgas kahe kopteriga jaht, allveelaev ja sõjaväelennukid.

Edetabelis järgnevad Sam Waltoni lapsed Jim (58) ja S Robson (62) ning minia Christy Walton (57), kelle mees John hukkus mullu suvel lennuõnnetusel. Tänu isale kontrollivad nad 40 protsenti maailma suurima jaekaubandusfirma Wal-Mart aktsiatest. Kümnendal kohal on Sam Waltoni tütar, 57aastane Alice Walton. Kõigi pärijate vara jääb vahemikku 15,5-15,7 miljardit dollarit.

Nelja Waltoni vahele on üheksandale kohale end kiilunud jällegi tarkvaraguru Michael Dell, kes on loonud maailma suurima arvutifirma.

Teise kümnendi alguses on Google'i asutajad Sergey Brin ja Larry Page, kes on Forbesi andmeil teeninud viimasel kahel aastal 13 miljonit dollarit päevas. Mõlemad on ühtlasi oma 33 eluaastaga edetabeli noorimad.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:17
Otsi:

Ava täpsem otsing