Analüütik ei näe eestlaste välisinvesteeringute suurenemises reaalset sisu

25. september 2006, 17:41

Sampo Panga investeeringute juht Rasmus
Pikkani leiab, et välisinvesteeringute suurenemise taga ei pruugi olla reaalset
sisu.

Pikkani ütles, keegi oska öelda, mis on selle taga, et eestlaste investeeringud välismaale on 2006.aasta teises kvartalis rekordiliselt suured. "Piisab mõnest tehingust, et saavutada sellist otseinvesteeringute mahtu," märkis Pikkani.

Eestlaste investeeringud välisriikidesse hakkasid kasvama möödunud aastal peale Hansapanga ülevõtmist, kui tekkis suurem hulk vabu vahendeid, mis võimaldasid täiendavat investeerimist, teatas rahandusministeerium oma pressiteates.

"On kahtlane, et eestlaste investeeringute kasvu taga välisriikidesse on otseselt Hansapanga ülevõtmise järel tekkinud vabad vahendid. Nende inimeste seas, kes Hansapangast raha said, ei ole tõenäoliselt nii palju inimesi, kes saaksid teha sellises mahus otseinvesteeringuna klassifitseeruvaid investeeringuid välismaale. Otseinvesteeringute tegemine välismaale nõuab teatud osaluse piiri saavutamist ettevõttes," rääkis Pikkani.

"Eelmisel kvartalist ei meenu otseselt uudiseid, et keegi Eesti suurematest ettevõtjatest oleks välismaale investeerinud. Samas, kui mõni Eesti pank laenab raha oma tütarettevõtjale Lätti või Leetu, siis läheb ka see kirja otseinvesteeringuna. II kvartalis on rekordnumbri sees otseinvesteeringute all kirjas 800 miljonit krooni võlaiseloomuga nõudeid tütarettevõtete vastu," ütles analüütik. "Seega ei pruugi antud otseinvesteeringute suurt sisu olla. Ja päris kindlasti ei ole tegu eraisikuga."

Tulevikuarenguid eestlaste välisinvesteeringute suhtes on analüütiku sõnul raske ennustada: "Juurde on tekkinud kõikvõimalikke fonde, nt pensionifonde, seega tulevikus investeerimine välismaale kaudselt suureneb kindlasti. On paratamatu, et kohustused ja varad välismaal suurenevad. Ja need kõik ei ole kindlasti otsinvesteeringute gruppi kuuluvad."

Eestlaste otseinvesteeringud välisriikidesse olid selle aasta teises kvartalis rekordilised 3,5 miljardid krooni ja ületasid Eestisse tehtud investeeringuid. Sellest 3,5 miljardist on on 2 mld investeeritud aktsiatesse, 0.8 mld laenudesse ning 700 mln on omandis olevates ettevõtetes tekkinud tulu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. September 2006, 17:41
Otsi:

Ava täpsem otsing