Ilvese võit jättis börsi külmaks

Raivo Sormunen 26. september 2006, 00:00

Nädalavahetusel Arnold Rüütli asemel uueks Eesti presidendiks valitud Toomas Hendrik Ilves ei suutnud eile investorite käitumist Tallinna börsil mõjutada. Aktsiahindades möödunud reedega võrreldes suuri muudatusi ei toimunud. Suuremate tegijate hinnaliikumised jäid protsendi sisse.

Presidendi vahetumine on asi, mis Eesti majanduskasvu otseselt ja koheselt mõjutada ei saa. Küll aga võib Ilvese presidendiks tõusmine tõsta Eesti tuntust välismaailmas ja ehk seega ka mõningal määral välisinvestorite hulgas. Pikemas perspektiivis võib sealt majandusele ka tulu olla.

9. oktoobril ametisse astuv president on öelnud, et Eesti peaks olema üks nendest riikidest, kes peaks Euroopas rohkem sõna võtma. Arukas ja jõuline tegutsemine välispoliitikas ja tihedamalt välispressis pildi peale sattumine võiks olla kaheldamatult Eesti jaoks positiivne reklaam.

Kui aktiivsuse poolest eilne päev ei hiilanud, siis käivet näidati igati korralikult. Suurem huvi oli kolmiku Baltika, Merko Ehitus ja Tallinna Kaubamaja vastu, millega tehti tehinguid vastavalt 10,9; 10,0 ja 9,9 miljoni krooni eest. Kui Baltika aktsia käivet võib pidada viimaste nädalate liikumiste taustal juba tavapäraseks, siis rõivakaupmees on sel aastal näidanud vaid ühel päeval (möödunud nädala teisipäeval) eilsest suuremat käivet.

Kuna 1/3 aktsiahinnad päevaga peaaegu ei muutunud, tuleb aga tõdeda, et müügi- ja ostuhuvi on praegu balansis.

Paigal püsis ka väga passiivselt kaubeldud Tallinki aktsia (62,12 krooni +0,3%), mille kohta on viimastel päevadel tulnud mitmeid negatiivsed uudiseid. Reedel teatas Tallink, et riik esitas Tallinki tütarfirma vastu 33,5 mln kroonise hagi tasumata jäänud tuletorni ja jäämurdmistasude eest. Lisaks võivad Tallinki töötajad korraldada streigi, kui laevandusfirma juhtkond jätkab laevade viimist teiste riikide lippude alla ja koondab sellega kohaliku tööjõudu. Regina Baltica lipuvahetuse tõttu on praegu koondatud juba ligi 300 Eesti meremeest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing