Maailma esimene vähivaktsiin jõuab Eestisse müüki

26. september 2006, 17:03

Esimene ja ainus emakakaelavähi vaktsiin
maailmas sai Euroopa Komisjoni heakskiidu, Eestisse jõuab see müüki veel sel
aastal.

Merck Sharp Dohme OÜ meditsiiniala juhi Kristel Esko ütles, et antud vaktsiini tuleb manustada kolm korda. Vaktsineerimisseeria hind hakkab olema Eestis vahemikus 5000-5500 krooni.

Esialgu tuleb vaktsineerimise eest inimestel ise maksta. Hiljem on võimalik, et riik osaliselt hüvitab vaktsineerimise. Esko sõnul on ka võimalik, et kunagi hakatakse noortele tüdrukutele ja võib-olla ka poistele üldisi vaktsineerimisi tegema. "Ameerikas tehakse seda rutiinselt," ütles Esko.

Kliinilised uuringud on näidanud, et vaktsiin hoiab ära 100% HPV 16 ja 18 tüübiga seotud emakakaelavähi eelsetest seisunditest ja mitteinvasiivse emakakaelavähi juhtudest naistel, kes ei olnud eelnevalt nakatunud oluliste HPV tüüpidega. Eelnimetatud tüübid on emakakaelavähi põhjustajateks 70% juhtudest.

HPV (Human Papillomavirus) on inimese papilloomiviirus, mis levib peamiselt sugulisel teel. HPV on emakakaelavähi peamine tekitaja.

Ligikaudu 630 miljonit inimest üle maailma on nakatunud HPVsse. Enamusel inimestest taandub HPV iseenesest. Mõnel juhul võib aga kõrgendatud riskiga HPV tüübi põhjustatud nakkus mitteavastamise ja ravimata jätmise korral viia emakakaelavähi tekkele. Emakakaelavähk on naiste suremuse põhjuste hulgas teisel kohal maailmas. Ligikaudu 240 000 naist sureb igal aastal - ja igal aastal diagnoositakse pool miljonit uut haigusjuhtu.

Eestis esineb ca 160-170 haiguse esmajuhtu aastas. Euroopa näitajate hulgas on Eesti viimaste seas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. September 2006, 17:02
Otsi:

Ava täpsem otsing