Magister: palga sõltuvus tootlikkusest on meediamüüt

26. september 2006, 13:24

Majandusmagister Aldo Kase sõnul on väide,
et töötajate palk peaks esmajoones sõltuma ettevõtte tootlikkusest, meedias
loodud müüt, mis omakorda on ettevõtjatele heaks ettekäändeks, miks palku mitte
tõsta.

„Ka tööjõu hinna tööturul paneb paika eelkõige nõudmine ja pakkumine. Tootlikkuse, ettevõtte kasumi või kahjumiga pole siin otsest seost,” kirjutab Aldo Kask homses Äripäevas „See seletab ka ära, miks näiteks Soome tööle läinud tavaline miinimumpalka saav koristaja saab Eesti mõistes keskastme juhi palka, kuigi teeb täpselt sama tööd ja sama palju kui Eestis.”

Kase sõnul puuduvad reatöötajail igasugused hoovad tõstmaks ettevõtte tootlikkust. „Ettevõtte tootlikkus on sageli madal mitte seepärast, et töötajad tööd ei tee, vaid et tootmisprotsessid on ajast ja arust ning tehakse odavaid allhankeid. Ehk - kuigi tööd tehakse palju, ei toida see, sest eestlane teeb odavat tööd,” väidab Kask oma kolumnis.

Ettevõtte tootlikkuse suurendamine, näiteks tootmise moderniseerimise, tulutoovamate tellimuste hankimise, miks mitte ka uute kasumlikumate toodete juurutamise näol on Kase sõnul ettevõtte tegevjuhtkonna, mitte reatöötaja ülesanne. „Kui ettevõte ei suurenda palku, põhjendades seda madala tootlikkusega, siis väite vettpidavuse korral võiks järeldada, et reatöötajate palgad on madalad, sest juhtkond ei suuda ettevõtte tootlikkust tõsta ehk ei saa oma tööga hakkama,” kirjutab Kask.

Aldo Kask töötab ressursinõunikuna NATO juures. Tema kolumni leiab homsest Äripäevast leheküljelt 19.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
26. September 2006, 13:34
Otsi:

Ava täpsem otsing