Turul endiselt kvaliteetpindade nappus

ÄP 27. september 2006, 00:00

Arco Vara turuülevaate põhjal valitseb Tallinna ja selle lähiümbruse turul endiselt nappus kvaliteetsete tootmis- ning laopindade järele. Sellest tingituna on kasvanud kinnisvarainvestorite huvi antud turusektori vastu.

Tootmis- ja arenduspindade arenduses annavad endiselt tooni tööstuspargid. Tootmis- ja laopindade turu puhul on asukoha kriteeriumid laiema kandepinnaga. Tootmis- ja laopind võib asuda ka linnapiiridest väljaspool, peamisteks tingimusteks on kommunikatsioonide olemasolu ning logistiliselt toimiv asukoht.

Jätkuvalt esinevad suured hinnaerinevused erinevas seisukorras ning asukohas lao- ning tootmishoonete osas.

Tootmis- ja laopindade arendus toimub endiselt valdavalt omakasutuse otstarbel, spekulatiivne arendus on küll piiratud, kuid siiski kasvava osatähtsusega.

Puudus on kvaliteetsetest üüripindadest kõikides Tallinna linnaosades, välja arvatud Põhja-Tallinn.

Spekulatiivse arenduse osas on Arco Vara hinnangul turul kasutamata potentsiaali. Arendajate hinnanguil võib mahukamat arendustegevust pidurdavaks elemendiks olla äripindadega võrreldes lühema tähtajaga üürilepingud.

Paljud ettevõtted on otsustanud iseehitamise kasuks, kuna turul pakutav ei rahulda nende nõudmisi pinna suuruse, olemuse või tehniliste võimaluste poolest. Ettevõtted käsitlevad omale vajaliku pinna ehitamist kui investeeringut tootmisvahendisse ja mitte niivõrd kinnisvaraobjekti.

Arendustegevus on jätkuvalt aktiivne Tallinnast väljuvate magistraalide nagu Tartu maantee, Peterburi tee ning Pärnu maantee äärsetel aladel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing