OPEC hakkas nafta hinda üles rääkima

Raivo Sormunen 28. september 2006, 00:00

Nafta hind on hakanud tasapisi tõusma, kuna analüütikud ja turuosalised spekuleerivad, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) hakkab kahe kuuga viiendiku võrra odavnenud musta kulla hinda toetama.

"Midagi tuleb teha, et hinda paigal hoida," teatas teisipäeval OPECi president Edmund Daukoru. Organisatsioon jättis sel kuul toimunud koosviimisel oma tootmiskvoodi muutumatult 28 mln barreli peale päevas.

"Kõigepealt püüab kartell turgu üles rääkida ja kui see tal ei õnnestu, kutsutakse kokku koosolek ja tõmmatakse kokku tootmiskvoote," spekuleeris Man Financiali toorainespetsialist Edward Meir.

"Nafta hinna langus viibis üsna pikka aega, kuid seda takistas tugev pakkumise ärakukkumise risk. Need riskid on aga viimasel ajal selgelt vähenenud. Pole olnud tugevaid orkaane ja samuti on Iraani suunaline poliitiline risk lähi- ja keskpikas perspektiivis üsna madal," avaldas arvamust Berenberg Banki ökonomist Adrian Roestel.

Turud olid pikka aega ärevuses, et maailma suuruselt teise nafta- ja gaasivaruga Iraan piirab kütuse eksporti, kui tal ei lubata oma tuumaprogrammi jätkata. Hetkel püüab aga Iraan tulemusliku lahenduseni jõuda.

Nii New Yorgis kui ka Londonis tõusis eile kütuse hind ca protsendi jagu, vastavalt tasemeteni 61,64 ja 60,81 dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing