Sundüürnik lammutajatel jalus

Kadri Jakobson 28. september 2006, 00:00

"Kui sõda, siis olgu sõda kuulide vihinal," lausub sundüürnikku staatuses But. "Ma ei taha siit minna, see on minu kodu. Olen öelnud: jätke mind rahule!" räägib aastast 1979 majas elav mees.

Praegu näeb maja välja nagu skelett - lõhutud on ahjud, aknad, seinad ja katuski. Buti korteris köeb ahi, ent korstnat enam pole. Pole ka elektrit ega vett. Mullu lahkus Buti viimane naaber.

Augustis lammutustöid alustanud OÜ Tehnopuit omaniku Margus Tõugu-Hiiemäe sõnul kutsus But lammutajatele politsei keskmiselt kolm korda päevas.

"Meie jaoks on seal veel kolme päeva töö. Oleme kolm korda alustanud ja iga kord on ta suutnud selle peatada. Maja on tegelikult varisemisohtlik ja ta tuleks sealt ära päästa, kuid mitte kellelgi pole see õnnestunud," ütleb Tõugu-Hiiemäe.

But on esitanud hagi ja kaebuse HansaKinnisvara vastu. 16. septembril esitas HansaKinnisvara omakorda hagi Buti vastu tema väljatõstmiseks.

Möödunud esmaspäeval käisid kohtutäiturid koos politseiga Buti välja tõstmas ning tema asjad viidi paari sammu kaugusel asuvasse puumajja. Nimelt anti mehele esialgne asenduspind üle tee asuvas majas, kuid see on tema sõnul veel hullemas korras ja voodi on võõras. "Mina sellises ei maga," kirtsutab But nina. Väljatõstmine päädis sellega, et But kutsus politseile politsei. Lisaks saatis But lammutajate sõnul ehitustandrile ka oma 10-12aastase poja.

"Mina sain selle tõttu kriminaalasja. Ta väidab, et tema pojale on valu põhjustatud," ütles Tõugu-Hiiemäe. But ütleb, et poiss kukkus pähe saadud löögist teadvusetult maha ja sai pähe verevalumi.

Tallinna kesklinna valitsus andis Butile korteri Irusse Hooldekodu teele, kuid Butile see ei sobi. "Sealt on ju võimatu tööl käia, tuleb jalgsi läbi metsa minna," ajab mees silmad suureks. Samas ütleb ta, et on töötu ja pensionieas ka veel mitte. On aga aastate eest töötanud Jaak Joala ja teiste kuulsuste juures helitehnikuna ning Teaduste Akadeemias insenerina.

Tallinna kesklinna valitsuse teatel on But esitanud mitmeid vastakaid avaldusi, millest viimases avaldab soovi kolida hoopis Männiku tee majade munitsipaalkorterisse. Buti soov tuleb kesklinna vanema asetäitja Jüri Lumpi sõnul arutlusele oktoobri lõpus.

Mees lubab ka Toompeale piketeerima minna, koos teiste kaaskannatajatega. "Kõik sundüürnikud on saanud endale linnalt korterid, miks mina ei või saada? Või maksku raha! Nõuame ka 35 000 krooni ruutmeetri eest, nagu kesklinna korterid maksavad," sõdib But. Siis paneb mees ust asendavale raudvõrele tabaluku ette ja sulgeb end nii majja.

Kaupmehe tänav 12 arendaja HansaKinnisvara kuulub kasiinoärimeestele Armin Karule ning Jaan Korpusovile.

HansaKinnisvara OÜ juhatuse liikme Karin Mägi sõnul on elamu eluohtlik ning tuleks lammutada. Kinnistule on juba 2004. aastal väljastatud ehitusluba ehitise täielikuks lammutamiseks. HansaKinnisvara on pakkunud üürnikule võimaluse kasutada ajutise elamispinnana asenduskorterit ning lubanud kompenseerida kolimiskulud.

Mägi lisab, et kuna OÜ HansaKinnisvara on esitanud Buti vastu hagiavalduse ja kohtumenetlus on pooleli, ei saa nad anda täiendavaid kommentaare.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:17
    Otsi:

    Ava täpsem otsing