Ansip: kui hästi läheb, saab ettevõtte 2 tunniga asutada

28. september 2006, 12:38

Täna valitsuse heakskiidu pälvinud
äriseadustiku muudatus võimaldab peaministri sõnul ettevõtte kahe tunniga
asutada.

"Firma saab asutada nüüd ühe päevaga. Kui läheb hästi, siis ka kahe tunni jooksul," ütles peaminister Andrus Ansip pressikonverentsil. "Üle nädala ei tohiks kindlasti firma asutamine enam aega võtta."

Peaministri sõnul ei pea enam notareid ei pea kasutama, kui ettevõtet kiirmenetluse korras rajada.

Eelnõu kohaselt on Eestis alates 1. jaanuarist 2007 võimalik ettevõtte asutamine kiirmenetluse korras. Äriregistri tavamenetluse maksimumtähtaega planeeritakse lühendada 15 kalendripäevalt 5 tööpäevale. Kuna kiirmenetluses on vähendatud kontrollitavate andmete ja dokumentide hulka ning nii kiir- kui tavamenetluses on kaotatud litsentsikontroll, väheneb bürokraatlik töömaht.
Samuti väheneb seaduse muudatuste jõustumisel ettevõtete halduskoormus ning paraneb majandusstatistika kvaliteet.

Esialgu on kiirmenetlust võimalik kohaldada osaühingu, füüsilisest isikust ettevõtja, täis- ja usaldusühingu esmakannetele ning füüsilisest isikust ettevõtjate ja äriühingute (sh ka aktsiaseltside ja tulundusühistute) muutmiskannetele. Kiirmenetluse puhul saab vajalikud andmed registrit pidavale kohtule esitada interneti teel, ilma notari vahenduseta.

Osaühingu notariaalselt tõestatud asutamislepingut ja selle lisana kinnitatud põhikirja asendab kiirmenetluses tüüppõhikiri. Kiirmenetluses vaadatakse kandeavaldus läbi hiljemalt järgmisel tööpäeval arvates avalduse saabumisest. Registrit pidavate kohtute ning Registrite ja Infosüsteemide Keskuse töökorralduses ja ressursijaotuses lähtutakse eesmärgina 2-tunnisest menetluskiirusest.

Käesoleva eelnõuga seotud muudatused äriregistri kande eest võetavatesse lõivudesse on kavas kehtestada rahandusministeeriumis väljatöötatud riigilõivuseaduse uue redaktsiooniga, mille planeeritud jõustumisajaks on 1. jaanuar 2007. a.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. September 2006, 12:38
Otsi:

Ava täpsem otsing