Jaekaubanduse müük kasvab stabiilselt

29. september 2006, 12:39

Jaekaubanduse konjunktuur on olnud juba pikemat aega soodne ning kaupade müük
kasvab kuude lõikes ühtlaselt kõrges tempos, teatas majandusministeerium.

Statistikaameti andmetel kasvas jaekaubandusettevõtete müük augustis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 19%. Juuliga võrreldes jäi müük samale tasemele.

Kiireim juurdekasv augustis oli endiselt tööstuskaupade kauplustel (31%). Toidukaupade kaupluste müük on kasvanud stabiilselt aasta algusest alates kümne protsendi piires. Sissetulekute suurenedes on inimestel võimalus kulutada raha rohkem garderoobi- ja kodukaupadele, mistõttu ei ole toidukaupade osas hüppelist juurdekasvu toimunud. Suure osatähtsuse tõttu annavad toidukaupade kauplused kogu jaekaubandusettevõtete müügi juurdekasvust üle kolmandiku.


Majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ning ehitusmaterjali kaupluste jaemüük kasvas augustis 46%. Need kauplused andsid kogu jaekaubandusettevõtete müügi juurdekasvust 30%. Selle kauplustegrupi müügi kasvule aitab endiselt kaasa ehitusmaterjalide kaupluste suur müügi kasv seoses ehitus- ja kinnisvarabuumi jätkumisega. Rohkem raha kulutatakse ka olmekaupade ostmiseks.


Garderoobikaupade kaupluste konjunktuur oli augustis endiselt hea. Tekstiiltoodete, rõivaste, jalatsite ja nahktoodete kaupluste müük kavas augustis aastases võrdluses 44%, mis oli juulikuu müügist püsivhindades 7% kõrgem.

Sõidukikaubandusettevõtete müük on jätkuvalt aktiivne. Esmaselt registreeriti uusi autosid augustis võrreldes eelmise aasta sama perioodiga üle poole rohkem. Ka kasutatud autode müüginumbrid on kõrged, kuigi kasvutempo oli uute autode müügitempost aeglasem. Müügi kasvu taga on inimeste sissetulekute kasv ja sellega kaasnev soov autosid sagedamini uue vastu vahetada. Kallinenud kütus ei ole inimeste autokasutamist oluliselt vähendanud ja kütuseostmist pidurdanud, mootorikütuse müük püsivhindades kasvas augustis 13%.


Sisenõudluse kasvu aeglustumist pole lähematel kuudel ette näha ja seetõttu kasvab ka jaemüük.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2006, 12:38
Otsi:

Ava täpsem otsing