Majandusministeerium: olukord töötlevas tööstuses püsib soodne

29. september 2006, 11:35

Eesti tööstussektor näitab jätkuvalt märke kiirest arengust, ka tuleviku osas valitseb positiivne nägemus, teatas majandusministeerium.

Statistikaameti andmetel kasvas augustis tootmismaht töötlevas tööstuses eelmise aastaga võrreldes 9,6%, juuliga võrreldes ulatus kasv 0,3%ni (sesoonselt korrigeeritud). Ettevõtete müük on suurenenud peaaegu võrdselt nii sise- kui välisturgudele.


Toiduainetööstuses suurenes tootmine eelmise aasta augustiga võrreldes 12,5%. Oluliselt on tootmismahud kasvanud jookide tootmises (25%). Kõige enam on tootmist suurendatud karastusjookide ning mineraalvee osas. Toiduainetööstus on sõltuv peamiselt kodumaistest tarbijatest ning just nõudluse kasv siseturul on ettevõtete arengut toetanud. Erandiks on kalatööstus, mis sai augustis positiivse tõuke ekspordimahtude olulisest suurenemisest.


Soodne konjunktuur on kaasa toonud kummi- ja plastitööstuses tootmisvõimsuste suurendamise ning sellest tulenevalt on kasvanud ka tootmismahud. Augustis tootsid kummi- ja plastitööstuse ettevõtted peaaegu poole võrra rohkem toodangut kui aasta tagasi. Edukad on oldud nii välisturgudel kui ka siseturu nõudluse rahuldamisel. Kiire kasv iseloomustab jätkuvalt ka kontorimasinate ja arvutite tootmist (kasv 32%), mis on mõjutatud eelkõige Eesti tarbijate vajaduste suurenemisest. Oluliselt kiirenes elektrimasinate ja –aparatuuri tootmine (kasv 23%), mis tulenes tugevast välisnõudluse kasvust.


Aktiivne ehitustegevus toetab ehitusmaterjalide tootmist. Eelmise aasta augustiga võrreldes kasvas tootmine 20%. Paljud ettevõtted töötavad oma tootmisvõimsuste piiril ning seetõttu on raskusi tellimuste täitmisega (eelkõige väiksemate klientide osas).


Suurematest tööstusharudest on puidutööstus viimastel kuudel püsinud tootmise osas eelmise aasta tasemel. Täiendavaid tootmisvõimsusi pole turule enam juurde tulnud, järjest keerulisemaks muutub toorme hankimise küsimus.


Ettevõtjate ootused lähituleviku arengute osas olid augustis sarnased aasta tagasi valitsenud meeleoludele. Eesti Konjunktuuriinstituudi küsitluse põhjal ootas 2/3 ettevõtjatest toodangu mahu suurenemist järgneva kolme kuu jooksul, poolte küsitletute arvates jääb toodangu maht muutumatuks. Töötajate arvu osas olulisi muutusi ei prognoosita.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2006, 11:35
Otsi:

Ava täpsem otsing