USA börsid: Dow Jonesil jäi rekordist puudu kõigest 0,04%

Mariliis Pinn 29. september 2006, 10:17

USA kvaliteetaktsiate liikumist kajastav
Dow Jones indeksil jäi eile rekordist puudu 0,04%.

Dow Jones'i tööstuskeskmine lõpetas eilse päeva 11718,45 punktil, mis on vaid 0,04% vähem 14. jaanuaril 2000 tehtud ajaloo kõrgtasemest (11722,98 punkti).

Hommikul vara käis indeks ära ka 11724,86 punktil, kuid ei suutnud taset hoida.

"Need (rekordilised) numbrid käituvad mõnikord magnetina ja kisuvad (indekseid) enda poole,” ütles uudisteagentuurile AP Barclays Global Investments fondivalitseja Russ Koesterich.

Ülejäänud indeksitel on rekordtasemeteni minna veel pikka maa.

Turu suuri nimesid laiahaardeliselt jälgival Standard Poor's 500 indeksil on rekordtasemest (1527,46 punkti) puudu veel 14,5 protsenti. Peamiselt tehnoloogiasektori aktsiate liikumist kajastav Nasdaqi koondindeksil on kõigi aegade kõrgema tasemeni (5048,62 punktini) minna aga tervelt 124 protsenti.

Dow Jones tööstuskeskmine on jõudnud erinevalt teistest turuindeksitest kõige kiiremini taastuda seetõttu, et indeksisse kuuluvad kõige suuremate firmade aktsiaid, mis ei rallinud sajandivahetuse börsibuumi ajal niivõrd palju kui väiksema turuväärtusega ettevõtted ja eriti IT-sektor.

2000. aasta kevadest hakati taipama, et IT-sektoris tegutsevad ettevõtted pole mingid imeloomad ning aktsiatest liikus raha kiiresti välja. Märgid majanduskasvu pidurdumisest ja isegi regressioonist kiirendasid langust, 2001. septembri terrorirünnakud külvasid turgudele paanikat ja Enroni ning WorldComi raamatupidamisskandaalid murendasid investorite usaldusväärsust ettevõtete suhtes.

Kõik see saatis Dow Jones tööstuskeskmise 2002. aasta 9. oktoobriks 7286,27 punktini ehk ligi 38% rekordtasemest allapoole. Veelgi hullema löögi sai Nasdaqi koondindeks, mis oli samaks päevaks kukkunud 1114 punktini ehk 78% oma kõrgtasemest.

Järgnevad neli aastat kuni tänaseni on aga aktsiaid suutnud juba märkimisväärselt kosuda ja investorite optimism on tõusnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2006, 10:17
Otsi:

Ava täpsem otsing