OMX käivitab Põhjala ühtse börsinimekirja

Sirje Rank 02. oktoober 2006, 00:00

Kokku on nimekirjas 577 Stockholmi, Helsingi ja Kopenhaageni börsi ettevõtet, millele tuleval aastal lisanduvad veel Islandi ja perspektiivis ehk ka Balti riikide börsifirmad.

Ühtsest Põhjala börsist saab maailma suurim metsa- ja paberitööstuse firmade aktsiatega kauplemise koht, Euroopas aga suurim tehnoloogiabörs.

Ainuke puuduv kild OMXi Põhjala tervikus on nüüd veel Norra - Oslo börs on ühinemisettepanekud tagasi lükanud ja eelistab esialgu jätkata iseseisva börsina.

OMXi Põhjala turgude juhi Jukka Ruuska sõnul on ühise börsinimekirja loomise eesmärk kauplemise lihtsustamine Põhjala turul. Firmad paistavad paremini välja, investorid saavad firmasid sektoriti paremini võrrelda ning investeerimisalternatiivide vahel valikuid teha. Ruuska loodab, et üks suur nimekiri peaks piirkonda tooma rohkem investoreid ja kapitali.

"Eraisikute jaoks tähendab nimekiri eelkõige suuremat valikut ning investeerimisvõimaluste hõlpsamat ülesleidmist," kommenteeris OMXi firmateenuste ja emissioonide osakonna juht Põhjalas Jenny Rosberg ajalehele Dagens Industri.

Tänasest on Soome, Rootsi ja Taani väärtpaberiturgude info koondatud ühele internetilehele. Niisamuti viiakse ühele lehele kokku Balti turgude info, mis on üks osa Balti ja Põhjamaade väärtpaberiturgude paralleelsest integratsioonistrateegiast, teatas OMX.

Põhjala uues nimekirjas on firmad liigitatud nii börsiväärtuse kui ka tegevusalade järgi. Suurte firmade hulka arvatakse need, mille väärtus on vähemalt miljard eurot. Sinna liigituvad Ericsson, Carlsberg, Kesko, Fortum. Samuti Taani konglomeraat AP Möller-Maersk, mille aktsia on Põhjala kalleim - B-aktsia 100 800 Eesti krooni. Keskmise suurusega firmade börsiväärtus on miljardist eurost allapoole kuni 150 miljoni euroni. Edasi tulevad väikefirmad.

IT- ja telekommunikatsioonifirmasid on uues nimekirjas 113, tööstusettevõtteid 139.

OMX on ka Tallinna, Riia ja Vilniuse börsi omanik, kuid Balti firmasid Põhjala nimekirja ei liideta, sest firmad ja käibed on sedavõrd väikesed. Oodata tuleb vähemalt 2010. aastani, ütles Helsingi börsi juht Jouni Torasvirta läinud nädalal Kauppalehtile. "Balti turud on Põhjamaadest veel nii palju maas."

Põhjala nimekirja liidetud börsidest on suurim Stockholmi börs, mis on aastakümneid olnud Rootsi Wallenbergide tööstusdünastia haardes. Investeerimisfirma Investor kaudu on perekonnal osalus mitmes Rootsi juhtivas ettevõttes, nagu SEB pank, Ericsson, Atlas Copco, ABB, OMX. Praegu juhivad perekonna võimuimpeeriumi Jacob ja Marcus Wallenberg.

Helsingi börsi üks mõjukamaid erainvestoreid on finantskontserni Sampo suuromanik ning Soome rikkaimaid mehi Björn Wahlroos. Läbi aegade on Wahlroos osalenud mitmetes olulistes suurtehingutes, sh Stora Enso ja Tieto Enatori loomises, ta üritas omal ajal ka Nokiat Ericssonile müüa.

Kopenhaageni börsil on Taani rikkaima mehe, 93aastase Maersk McKinney Mölleri perekonna kontrolli all maailma suurim konteinerlaevavedude firma, mitmed suured naftaplatvormid ning Põhjala suuruselt teine pank Den Danske Bank.

Islandil annab investorina tooni riigi ainus dollarimiljardär, Venemaal jõukusele aluse pannud Björgolf Thor Björgolfsson, kellele kuulub suurosalus Islandi Landsbankis ja investeerimispank Straumur-Burdaras.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:18
    Otsi:

    Ava täpsem otsing