Äripäev võtab traktorid luubi alla

Ain Alvela 04. oktoober 2006, 00:00

Juba mitu korda olen pidanud otsima vastust küsimusele, miks mitte ükski ajaleht Eestis, sh Äripäev, ei tee uute traktorite teste. Imestatakse: "Autosid tutvustavad kõik, traktoreid mitte keegi!"

Olen püüdnud seletada, et auto ja traktor on siiski kaks erinevat asja: kui sõiduauto puhul on kasutaja seisukohast eelkõige määravad mugavus, vastupidavus ja ökonoomsus, ühe sõnaga sõiduomadused, siis traktorite juures peab arvestama loomulikult ka kõiki nimetatud parameetreid, kuid kõigepealt siiski tema kasutegurit erinevate tööde teostamisel, jõudlust, töökindlust, vastupidavust jmt. Seda aga tunni aja või isegi paari päeva pikkuse ringipõristamisega kindlaks ei tee. Nii et erinevalt BMW maasturist või Mercedese kupeemudelist pole traktorikabiin mingi sõiduelamuse otsimise koht.

Et traktori häid ja halbu külgi objektiivselt hinnata, on tarvis masinat eri koormuste juures töös pidada, saadud andmeid analüüsida ja teiste analoogsete traktoritega võrrelda. Juhi mugaval töökohal, mille, jah, saab ära proovida ka lihtsalt mõne platsi peal ringi sõites, on kõige selle juures küll oluline, kuid kindlasti mitte määrav roll.

Samas on enam kui kindel, et maailma juhtivate traktoritehaste toodang on üldjoontes samast klassist. Erinevused väljenduvad pigem nüanssides kui põhimõtetes. Sama kehtib tegelikult ju ka autotööstuses - on klassivahed, kuid otseselt rämpsu ei tooda ju keegi.

Sestap püüabki Äripäev edaspidi tutvustada oma lugejatele ka uusi traktoreid ja muid põllumajandusmasinaid, keskendudes ühest küljest muidugi otsestele kogemustele, teisalt aga tehniliste parameetrite võrdlemisele ja spetsialistide hinnangule.

Loodetavasti annab säärane käsitlus edasi võimalikult objektiivse pildi Eestis saadaolevast uusimast tehnikast, lihtsustades põllumeestel valikute tegemist ühe või teise masina kasuks otsustamisel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing