Rahvaliidu kapteni ja ministri kolm 'elu' otsas

ÄP 06. oktoober 2006, 00:00

Suhtevõrgustiku ulatuse alusel Eesti mõjukaimaks poliitikuks peetava Villu Reiljani maine on langenud. Skandaal ajab skandaali taga, mehele on jäänud külge bluffija kuulsus.

Äripäev soovitab keskkonnaminister Villu Reiljanil oma sõna pidada ja maa-ametis lahvatanud korruptsiooniskandaali pärast ametist tagasi astuda.

Eilsed lehed kirjutasid, kuidas keskkonnaminister Villu Reiljan aitas kinnisvaraärimeestel vahetada sotsiaal- ja looduskaitsealust maad kallima äri- ja elamumaa vastu. Korruptsioonis kahtlustatavana võeti vahele küll maa-ameti juht Kalev Kangur, kuid kõikidel maadevahetust kinnitavatel käskkirjadel on ka Villu Reiljani allkiri.

Kui keskkonnaminister ei teadnud maadevahetuse korruptiivsest iseloomust, on ta oma ametis selgelt ebapädev. Kui ta aga teadis, siis sahkermahkris kaasosaline. Hetkel käib Reiljani suust kuuldud kalambuur - valida on katku ja koolera vahel - täpselt tema enda kohta.

Tänases Äripäevas on markantne lugu Nissi valla inimestest, kes jäid Villu Reiljani rahalubadust uskuma, kui valla koolimaja remontima hakkasid. Nüüd pole raha kusagil, ehitajatele ollakse võlgu, valla eelarves haigutab üle kahe miljoni krooni suurune auk. "Võin kinnitada, et ilma Reiljani lubaduseta ei oleks me kooli remontima hakanud," ütleb Nissi vallavolikogu esimees Juhan Särgava. Kas asi saaks veel selgem olla?

Keskkonnaminister Villu Reiljan on talle iseloomulikult püüdnud üle oma varju hüpata ehk lubada seda, mis temast ei sõltu - antud juhul kostitada vallajuhte rahaga, mis käib hoopis läbi haridusministeeriumi. Kannataja pole aga Reiljan, vaid kohalik rahvas, laiemalt maaelu.

Rahvaliidu esimehe ja ministri viimase aja ütlemisi ja tegemisi iseloomustab praalimine. Kui ta oleks poole noorem, võiks seesugust käitumist nimetada isegi jõmmilikuks.

Reiljan koos Savisaarega kostitasid ka valijamehi, mille juurde käis lai jutt, et Arnold Rüütli kasuks on hääled ammu koos. Sellega lihtsalt hullutati inimesi, oma erakondade liikmeid. Samasugune oma erakonna toetajatele "käru keeramine" leidis aset ka Nissi vallas.

Keskkonnaministeeriumi asjaajamine jättis võrdlemisi mannetu mulje ka aasta alguses Loode-Eestit tabanud naftareostuse ajal. Toonase reostuse põhjustaja on seni leidmata, entusiastlikult tegutsesid ametkonnad vaid üksteist süüdistades.

Tõsi, aktiivsemalt võttis keskkonnaminister äsja käsile Probo Koala mürgitankeri juhtumi - kohale lendas Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik, tanker arestiti. Ent siingi olid enne kohal keskkonnaaktivistid - Greenpeace, kes juhtumi keskkonnaministeeriumile kandikul ette kandis.

Rahvastepalli kaptenil on kolm "elu". Kolm korda püüdmatult palliga pihta saades tuleb mängust välja astuda, ütlevad reeglid. Reiljan on lubanud, et kui korruptsioon maa-ametis kinnitust leiab, astub ta tõepoolest tagasi. Tegelikult on Reiljanil selletagi tõsiseid prohmakaid piisavalt, et ministriamet maha panna.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:19
Otsi:

Ava täpsem otsing