Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vene julgeolekukindralite mustad teod ilmuvad üksteise järel nähtavale

    Skandaal sunnib ohvriterohke kinnimätsimise katsete järel järjest mõjukamaid tegelasi tagasi astuma.
    Septembri keskel läks korraga erru koguni kolm Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) kindralit. Need olid kindralpolkovnikud Sergei Šišin ja Vladimir Anissimov, kes mõlemad olid enne juhtinud mõjuvõimsat FSB sisejulgeoleku osakonda, mida on nimetatud ka FSBks FSB sees. Nende saatust jagas ka seda osakonda viimati juhtinud kindralleitnant Aleksandr Kuprjaškin.
    Tegemist on väga pikaks veninud loo jäämäe tipuga, mis suurte jõupingutustega on õnnestunud nähtavale tuua. Lugu ise sai alguse siis, kui siseministeeriumi kapten Pavel Zaitsev alustas 2000. aasta oktoobris korruptsioonikahtlusega mööblifirmade Liga Mars ja Kolm Vaala uurimist. Kuid tõeliselt pääses uurimine kivi tagant lahti ja hakkas hargnema alles kuus aastat hiljem ehk tänavu juunis, kui Venemaa president Vladimir Putin oli sunnitud ametist tagandama Venemaa peaprokuröri Vladimir Ustinovi.
    53aastase Ustinovi tagandamine tuli Venemaa eliidile üllatuseks. Parlament kinnitas president Putini vastava algatuse ilma aruteluta, ehkki oli aasta varem kinnitanud ta ametisse teiseks viieaastaseks perioodiks.
    Ustinov oli Kremli ustav liitlane, kes oli etendanud peaosa Kremliga vastuollu sattunud oligarh Mihhail Hodorkovskiga arvete õiendamisel ning naftafirma Jukos varade üle riigi kontrolli taastamisel. Jukose hävitamisega saavutas koos Putiniga võimule tõusnud Peterburi jõustruktuuride klann lõpliku võidu eelmise, president Jeltsiniga seotud grupeeringu üle. I-le pani punkti see, kui ametist lahkus mõjukas presidendi administratsiooni ülem Aleksandr Vološin.
    "Kui Mihhail Hodorkovki oli kujutanud endast totaalset ohtu, mille vastu võitlemine liitis Putini lähikonda, siis Jukose lahkumisega poliitiliselt areenilt see ühtsus lõppes ja algas sisemine konkurents," ütleb Moskva poliitikateaduste keskuse analüütik Aleksei Makarkin. "Ustinov oli täitnud oma ülesande oligarhidevastases sõjas ning tema kõrvaldamisega algas Kremli võitlus korruptsiooni vastu, mis oli laialt maad võtnud uues eliidis."
    Seega on võitlus üle kandunud klannide vahelt võimuoleva grupeeringu sisse, kusjuures silmas peetakse ka kaugemaid eesmärke, nagu 2008. a presidendivalimised.
    Nagu öeldud, algatas kapten Zaitsev kuus aastat tagasi kriminaalasja mööblifirmade Liga Mars ja Kolm Vaala vastu, mida kahtlustati salakaubanduses, samuti ebaseaduslikus relva- ja naftaäris ning rahapesus. Zaitsev avastas muu hulgas sadade miljonite dollarite pesu Liga Marsi ja New Yorgi panga kaudu 90. aastatel.
    Samal ajal hakkasid Venemaa tolliameti inspektorid Oleg Volkov ja Marat Faizulin paralleelselt uurima nende firmadega seotud inimeste kahtlasi imporditehinguid Prantsusmaal, Itaalias ja Saksamaal. Uurimises palusid nad abi nende riikide tolliametitelt.
    Liga Mars ja Kolm Vaala kuulusid Sergei Zujevile ja kontsernile Grand. Kolme Vaala rahastajaks olid FSB asedirektor kindralpolkovnik Juri Zaostrovtsev ja tema isa Jevgeni Zaostrovtsev, kes oli endine FSB kindralmajor ja nüüd töötas firma Grand turvateenistuse juhina.
    2001. aastal peatas Venemaa peaprokuröri esimene asetäitja Juri Burjukov mõlemad uurimised "tõendite puudumise tõttu". Natuke aega hiljem algatati kriminaalasi hoopis Zaitsevi, Volkovi ja Faizulini vastu, keda süüdistati "ametiseisundi kuritarvitamises ning inimõiguste rikkumises". "Novaja Gazeta" andmeil oli peaprokuratuuri töötajaile uurimise peatamise eest makstud kaks miljonit dollarit.
    2002. a märtsis algatasid duuma julgeolekukomitee aseesimees ja uuriv ajakirjanik Juri Štšekotšihhin ja tema kolleeg miilitsakindral Aleksandr Gurov parlamendis selle asja uurimise. Peaprokuratuur lükkas kõik süüdistused tagasi ega lasknud siseministril ega tolliameti juhtidel uurimisse sekkuda. Kui Euroopas ja USAs Kolme Vaala äripartnereid vahistati ja uuriti, siis Venemaal "ei juhtunud midagi", ehkki parlamendiliikmed olid asjast informeerinud ka president Putinit.
    Edasi järgnes terve hulk müstilisi surmasid. Štšekotšihhin suri ametlikult haruldasse allergiasse, kuid tema kolleegide väitel ta mürgitati Kolme Vaala loo uurimise ja materjalide pärast. 2003. a tapeti Kolme Vaala loo üks peatunnistajaid Venemaa mööbliliidu president Mihhail Pereversev Moskva Burdenko kesksõjaväehaiglas. Üks teine peatunnistaja Andrei Sajenko sai tõsiselt haavata, kui tulistati tema Mercedest, mille juht sai surma. Raskelt haavata sai ka anonüümne tunnistaja, kes viibis siseministeeriumi salajases turvapaigas.
    Oli selge, et mida ägedamaks läheb jõustruktuuride meeste omavaheline heitlus, seda tõsisemat ohtu kujutab see Kremlile ja president Putinile, kes on oma võimu kindlustanud just nende struktuuride abil. President andis asja uurimise üle oma kunagisele koolivennale Peterburi uurijale Andrei Loskutovile. Ehk nagu ütles üks Vene analüütik, püüab Putin taastada tasakaalu jõustruktuuride vahel, püüdes kõrvaldada nende kõige korrumpeerunumat osa.
    Kasvava surve all oli peaprokuratuur sunnitud 2004. a juunis taasalgatama Kolme Vaala asja uurimise, kuid Vene meedia andmeil oli selleks ajaks 200 uurimistoimikust alles jäänud ainult 20. Tänavu jõuti peaprokuratuuri kaadripuhastuseni, kui lisaks peaprokurörile kaotasid koha tema asetäitja Juri Birjukov ning prokurörid Dmitri Žohhin ja Kamil Kažajev, kes olid olnud riiklikud süüdistajad Jukose kohtuasjas.
    Uus peaprokurör Juri Tšaika käis möödunud kuu keskel Sotšis otse president Vladimir Putinile uurimise käigust ette kandmas. Tema sõnum oli, et antud kriminaaluurimisega on seotud peaaegu kõik julgeoleku- ja õigusorganid. Praegu valmistab ta kohtule materjale ette. Vahistatud on Kolme Vaala ja Grandi omanik ärimees Sergei Zujev jt.
    Peale Kolme Vaala on uurijate huvi köitnud veel teinegi julgeolekumeestega seotud salakaubanduse juhtum. See on pärit 2005. aastast, kui Venemaa siseministeerium asus aprillis uurima kuni 400 vagunitäit kaupa, mis oli saabunud Hiinast Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) aadressil. Ehkki peaprokuröri asetäitja Juri Birjukov ja FSB püüdsid uurimist takistada, jätkub see nüüd taas. On avastatud ka kahe salaäri ühenduslüli, kelleks on ärimees Andrei Latuškin. Tema kodunt leiti ligi kolmkümmend Hiina firmade ja umbes sama palju Vene riiulifirmade pitsatit. Varem on ta teinud aastaid koostööd Grandiga ning nüüd on andnud Pereverzevi tapmise asjus tunnistusi Zujevi vastu.
    Arvatakse, et see konfiskeeritud Hiina kaup pidi lõpuks jõudma Moskva Tšerkizovski turule, mis kuulub ärimees Telman Ismailovile. See turg on praegu suletud, kuna hiljuti toimusid seal salapärased plahvatused.
    Vene meedia andmeil on seoses mõlema uurimisega hiljuti tagasi astunud 19 kõrget riigiametnikku.
    2008. aastal toimuvad Venemaa presidendi valimised, millel kehtiva põhiseaduse järgi Vladimir Putin enam osaleda ei saa. Nagu ütlevad vaatlejad, on käimasolev korruptsioonivastane võitlus ühtlasi grupeeringute heitlus presidendikoha pärast. Üks jäiga liini grupeeringuid olevat osa duumaliikmete arvates soovinud presidendikandidaadiks teha endist peaprokuröri Vladimir Ustinovit. Selle grupi liider on president Putini nõunik, riikliku naftafirma Rosneft juhatuse esimees Igor Setšin, kelle tütar on abielus Ustinovi pojaga. Seega tähendas Ustinovi tagandamine lööki selle grupeeringu plaanidele ning osa vaatlejate hinnangul parandas liberaalsemate vaadetega asepeaministri Dmitri Medvedevi, samuti teise tugeva kandidaadi kaitseminister Sergei Ivanovi šansse. Putin on märgatavalt tugevdanud Ivanovi positsiooni, olles teinud temast asepeaministri ja andnud tema alluvusse Venemaa sõjatööstuskompleksi.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.