Kilk liitis oma firmad Pereks

Martin Hanson 10. oktoober 2006, 00:00

"Peamine, miks ühise katuse lõime, on vajadus tõsta veelgi tootmise kvaliteeti ning pakkuda parimat toodet. Olla kontrollija kogu ahelale alates tootmisest kuni toidu serveerimiseni," ütles Kilk reedel.

Kilk lisas veel, et üleminek ühtsele majandustarkvarale muudab efektiivsemaks kontrolli kontserni kuuluvate ettevõtete üle.

Kalevi suuromanik ning firmade ühendamise läbi teinud Oliver Kruuda ütles, et see on mõistlik samm.

"Kalev ja Tere on selle tee läbi käinud - integreeritud turundus ja finantsjuhtimine, rohkem tulu, vähem kulu. Tulemused on käega katsuda, mõlemad on Eesti mainekamate ettevõtete tipus. Soovime uuele kodumaisele toiduainetööstuskontsernile edu," sõnas Kruuda.

Kuni 800miljonilist käivet ootav Rein Kilk loodab uue Pere Aktsiaseltsiga hakata kontrollima kõiki toidutööstuse ahelaid.

Miks ühendate kogu tegevuse ühe nime alla?

Ühelt poolt soovime klientidele anda kindlust erinevate kaupade ühtse kvaliteedikontrolli suhtes, teisalt on kaubandusel lihtsam suhelda ühe suure tarnijaga.

Erilise aktsendi paneks sõnale "kvaliteet". Programm "Eesti toit" on seni rõhutanud meie rahvuslikke toitumistraditsioone. Mina usun, et seoses Euroopa Liitu astumisega tehtud investeeringud hakkavad end ära tasuma just tarbijate huviga eeskätt kõrge kvaliteedi, mitte ainult traditsioonide tõttu.

Kas nii saab paremini ettevõtmisi hallata ja valitseda?

Ettevõtete finantsjuhtimine, müük, arendustegevus ja logistika koonduvad kontserni, vähendades kulusid toodanguühiku kohta. Ühiselt ostetakse tootmise abimaterjale, pakendeid, sideteenust, transporti, tarkvara jne. Tahame olla suur ja hea partner ka meie põllumehele, saades samas võimaluse kontrollida kvaliteeti põllult kuni toidulauani.

Miks nimi Pere Aktsiaselts?

Minu partner Neeme Raig kasutab teist aastakümmet edukalt Pere kaubamärki toiduainetööstuses, tõsi, põhiliselt leiva- ja kondiitritoodete vallas. Ühest küljest on see lugupidamisavaldus kontserni kuuluva leivatööstuse ligi saja-aastasele ajaloole, teisalt on ambitsioon jõuda oma toodetega iga Eesti pere lauale.

Kui suureks hindate kontserni järgmise aasta käivet ja kasumit?

Käibenumbritega on siht seatud 800 miljonini ja rentaablus peaks olema 3 protsendi ringis.

Kui suured on need numbrid 2006. aasta lõpuks?

2006. aasta käive tuleb 700 miljoni kanti, kasumit on raske prognoosida Weroli ostu tõttu.

Kas muutuvad ka osanikud, tuleb keegi juurde, lahkub keegi?

Osanikering jääb samaks.

Mis on kogu ettevõtte väärtus täna ja kas see tõuseb?

Ettevõtte väärtuse määrab turg. Aga lisaks kohe juurde, et ettevõte pole müügis.

Kui suureks oma turuosa eri segmentides peate?

Pagaritoodete turul üle 20 protsendi, lihasektoris paar protsenti, toiduõli müüme koos lahtise õliga üle poole kogu Eesti turust. Usun, et ühiskondlikus toitlustuses oleme Tartus ja Pärnus turuliidrid.

Kas on tulemas ka uusi niiöelda levialasid? Liha on kontsernis, õli on kontsernis? Mis järgmiseks?

Eks kõigepealt tuleb olemasolev kontsern ladusalt ja kasumlikult tööle saada. Aga piilume silmanurgast ka piima- ja kalaturgu.

"Rein Kilk teenis USAs liulauaga 80 000 USD", "Rein Kilk ootab presidenti ja ministreid oma teatri avamisele", "Rein Kilk on Eesti suurim lambakasvataja" - vaid vähesed pealkirjad Eesti lehtedest, mis iseloomustavad paljusid ameteid pidavat, kümnete hobide ja mitme kirega ärimeest Rein Kilki.

Kolm aastat tagasi 50. juubelit tähistanud Kilk on äriregistri andmeil seotud 34 firmaga, kus naudib kas omanikustaatust, on juhatuses või nõukogus.

Oma haldusfirmaga Transcom Grupp, mille eelmise aasta käive oli 280 miljonit ning kasum pea 13 miljonit krooni, on Kilk Pärnu ja Tartu Sadama, suurte turvafirmade sekka kuuluva Skorpion Julgeolekuteenistuse ning Sakala Saeveski ASi omanik.

Samuti sai saksofonistist ärimees hiljuti endale poole miljardi kroonise käibega ning 30 miljoni kroonise kahjumiga rapsiõlitootja Werol Tehased.

Kilk, keda Kroonika võrdleb kõiges õnnestumise tõttu Forrest Gumpiga, on septembris ilmunud dividendimiljonäride edetabelis 6,31 miljoni krooniga 57. kohal. Kogu tema varandus ulatub aga pea 300 miljonini. Täpsemalt oli see 2004. aastal 273 miljonit krooni, mis andis Kilgile Äripäeva R-Klubis ehk rikaste TOPis 52. koha.

Kilk on ka ligi 80 hektari maa omanik. Enamik sellest asub Valgamaal, ka Jõgeval ning ülejäänud Tallinna lähistel.

Vanade majade restaureerijana tuntud Kilk matab oma hobisse miljoneid. "Vanasti osati hästi ehitada," on nelja tütre ja kahe poja isa ise oma restaureerimishuvi kohta öelnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:19
    Otsi:

    Ava täpsem otsing