Savisaar avas Eesti ja Kasahstani ühisettevõte

11. oktoober 2006, 16:32

Täna avas Kasahstanis visiidil viibiv
majandus- ja kommunikatsiooniminister Edgar Savisaar Almatõs Eesti Posti
tütarettevõtte ja Kasahstanposti ühisettevõte Elektronpost.kz.

Täna avatud printimiskeskus hakkab kohalikele pankadele, kommunaalfirmadele ja pensionifondidele arveid ning teatisi trükkima. Viimased edastavad Elektronpost.kz'le andmed failidena, ettevõte trükib arved välja, paneb ümbrikesse ning saadab laiali. Sarnaseid teenuseid ei ole Kasahstanis seni pakutud, küll aga on vastloodud firma üks osanikke, Eesti Posti tütarettevõte Elektronpost seda Eestis ligi kümme aastat teinud.

"Võin uhkusega öelda, et Eesti osalusega ettevõte kasutab tehnoloogiat, mis on ainulaadne kogu Kesk-Aasias," lisas Savisaar. "Loodan siiralt, et juba homme töötame läbi uusi koostööprojekte, mis on mõlemale poolele huvitavad ja majanduslikku edu toovad."

Probleemina tõi minister välja Eesti riiklikul tasemel esinduse puudumise Kasahstanis. Lätil ja Leedul on see juba olemas.
Järgmise nelja aasta jooksul on kavas Elektronpost.kz'st välja arendada vähemalt neljast tootmisüksusest koosnev ettevõte. Juba tuleval aastal avatakse tootmisliin Kasahstani pealinnas Astanas.

Kasahstani 2,75 miljonil ruutkilomeetril elab 15,1 miljonit inimest. Sisemajanduse kogutoodang inimese kohta on 7440 dollarit võrrelduna Eesti 13 740 dollariga. Majanduskasv on viimased aastad püsinud ligi 9 protsendil. Riigi peamised tööstusharud on energeetika, metallurgia, mäetööstus, nafta ning gaasi tootmine.
Viimastel aastatel on Eesti ja Kasahstani vaheline kaubavahetus kasvanud. Kui Kasahstan oli aastatel 2001-2003 kogukäibe järgi Eesti 41.-43. kaubanduspartner 0,1% osatähtsusega kogu kaubavahetusest, siis aastateks 2004-2005 tõusis ta 33. kohale ja mullu oli Kasahstani osatähtsus Eesti kaubavahetuses 0,2%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. October 2006, 16:27
Otsi:

Ava täpsem otsing