Sügis Moskvas algas mõrvadega

Harry Tuul 12. oktoober 2006, 00:00

Mõrvade laine algas Venemaa Keskpanga aseesimehe Andrei Kozlovi tapmisega septembris ning jätkus Novaja Gazeta ajakirjaniku Anna Politkovskaja ja Vneštorgbanki filiaali direktori Aleksandr Plohhini tapmisega oktoobris. Neist viimane tapeti ööl vastu kolmapäeva oma korteri lävel. Riiklik Vneštorgbank, kus Plohhin töötas, on suuruselt teine pank ja kavandas esmast aktsiamüüki. Kõigil kolmel juhul on prokuratuur kindel, et tegemist on tellimusmõrvaga.

Kozlovi tapmises on kinni peetud kaks ukrainlast, kes tõenäoliselt Spartaki jalgpallistaadionilt väljuva keskpanga aseesimehe ja tema ihukaitsjast autojuhi maha lasid, kuid tellijatest pole midagi teada. Kozlov vastutas erapankade järelevalve eest ning seisis panganduse läbipaistvuse eest. Tema juhtimisel on Venemaal suletud hulgaliselt finantsasutusi, mida süüdistati rahapesus.

Kahe pangandustegelase mõrv on pannud Vene ajakirjanduse spekuleerima, et see on seotud muudatustega kohalikus panganduses, kuid Venemaa Pankade Assotsiatsiooni president Garegin Tosujan lükkas need väited ümber. See on ühiskonna kriminaliseerumise tulemus ja pole seotud pangasüsteemi n-ö ümbertegemisega, ütles Tosujan, kommenteerides Plohhini mõrva uudisteagentuurile RIA Novosti.

New Yorgis diplomaatide peres sündinud Ukraina päritolu Politkovskaja, kes mõrvati laupäeval, oli tuntud kui Vladimir Putini valitsuse kriitik ja paljude Tšetšeenia sõja teemaliste artiklite autor.

Sündmuste olulisust näitab seegi, et nii Kozlovi kui ka Politkovskaja mõrva uurimise on oma kontrolli alla võtnud Venemaa peaprokurör Juri Tšaika.

"Kui vaadata tagasi 15 aasta peale, siis palgamõrvade arv on Venemaal olnud kogu aeg väga suur," ütles Riigikogu väliskomisjoni aseesimees Marko Mihkelson, kes ei uskunud, et need mõrvad seegi kord lahendatakse. "Paraku on Vene ühiskond mittedemokraatlik, mittevaba ja sallib sellist lähenemist," lisas aastaid Moskvas veetnud Mihkelson.

Eesti Ekspressi andmetel käis Andrei Kozlov paar kuud enne surma poolsalaja Tallinnas, nõudes Eesti võimudelt erandkorras mitme SEB Eesti Ühispangas ja Sampo Pangas asuva konto sulgemist, sest kahtlustas rahapesu. Tema väitel liikus selle aasta algusest Eesti pankade kaudu Venemaalt läände suurtes kogustes raha. Seejuures ennustas Kozlov, et tegemist võib olla alles rahavoolu algusega, sest Venemaal on kombeks kapitali riigist välja viia alati enne valimisi. 2007. aasta lõpul valib Venemaa Vladimir Putini asemele uue presidendi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing