Vahistati järgmine ametnik

Villy Paimets 12. oktoober 2006, 00:00

Lõuna ringkonnaprokuratuuri teatel on alustatud kriminaalmenetlust Lõuna-Eesti looduskaitse all olevate kinnistutega seotud tehingute uurimiseks. "Prokurör ütles, et võib lisanduda üks kahtlustatav, keda ei ole kinni peetud. Aga see on hästi tundlik, sellest me eriti ei saa rääkida," vahendas Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik.

Eile avaldatud pressiteates oli ka kirjas, et kriminaalmenetluse alustas kapo Lõuna-Eesti osakond ning see ei ole osa maa-ameti tegevust uurivast kriminaalasjast.

Ometigi on Ants Mangluse juhitud Põlva, Valga ja Võru loodukaitsekeskuse hallata ka Haanja looduspark ja Karula rahvuspark, kus asuvaid maid vahetas magusate Tallinna kesklinna kruntide vastu vahistatud ärimehele Einar Vettusele kuulunud Iru Jõekääru OÜ.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressinõunik ütles eile, et ei saa veel öelda, kas need asjad on kuidagi omavahel seotud või mitte. "See kriminaalmenetlus, -uurimine alustati eraldi, me ei saa sisuliselt praegu öelda, kas nad võivad olla seotud, kuidas nad võivad olla seotud. Me pole ka öelnud, et need asjad sisuliselt ei saaks seotud olla, aga lihtsalt see uurimine ja need toimingud, ka see kinnipidamine, ei ole tingitud sellest, et riigiprokuratuuri uurimine jõudis sinnamaale," vahendas nõunik prokuratuuri seisukohti.

Prokurör ütles, et kõikidele sisulistele küsimustele ei saa ta vastata, aga seda võib ta öelda, et see kriminaaluurimine on seotud ametiseisundi kuritarvitamisega.

Täna pärastlõunal tiksub Manglusel täis 48 tundi ning prokuratuur peab siis otsustama, kas paluda kohtunikul Manglus kuni pooleks aastaks vahi alla võtta või ta vabadusse lasta.

Selle aasta jaanipäeva paiku esitas Manglus Otepää vallavolikogu esimehena majanduslike huvide deklaratsiooni, mille kohaselt pole tal ei kinnisvara, aktsiaid ega muid väärtpabereid, küll kuulus talle 21 aastat vana sõiduauto Renault 25 ja SEB Ühispangast oli ta võtnud 160 000 krooni eluasemelaenu. Sissetulekutest märkis 2001. aastal Iseseisvusparteist Rahvaliitu üle läinud Manglus palga Otepää Looduspargi administratsioonist, vallavolikogu esimehe tasu ja projekteerimistasu Matsalu rahvuspargist.

Äriregistri andmetel on Manglus seotud MTÜga Nõuni Loodus- ja Arenduskeskus, MTÜga Poska Projekt, Puhtatõulise Tori Tõugu Hobuse Säilitamise Ühinguga ja SAga Lõuna-Eesti Turism.

Ants Manglus oli viimastel kohalikel valimistel Rahvaliidu esinumber Otepää vallas ja sai 105 häält. Ta on Otepää vallavolikogu esimees, Rahvaliidu volikogu ning Rahvaliidu Valga maakonna ühenduse juhatuse liige. Juhatuse esimees on aga uueks keskkonnaministriks saanud Rein Randver. TV3 uudistesaates kinnitas Randver, et Manglus on tema hea sõber. Vahistamise põhjuste kohta tal info puudus.

Keskkonnaministeeriumi teatel peatas Riikliku Looduskaitsekeskuse peadirektor Jaanus Tuusti eile Mangluse töölepingu. Tuusti sõnul sai ta vahistamisest teada kolmapäeva pärastlõunal. Vahistamise täpsemate asjaolude kohta tal samuti infot ei olnud. "Manglus oli koostööaldis inimene, asjalik, temaga sai rahulikult asju ajada," rääkis Tuusti.

Valgamaa keskkonnateenistuse juhatajale Johannes Järvele tuli uudis samuti üllatusena. "Manglus on ametnik, kes täidab talle pandud kohustusi, ja minu teada on teinud kõike seadust järgides," ütles Järv.

Otepää vallavanem Aivar Pärli lausus, et kaitsepolitsei otsis kolmapäeva lõunal Otepää vallavolikogu esimehe Ants Mangluse töökabineti läbi. "Kapo ütles, et Mangluse kabinet vallas otsiti läbi kui looduspargi direktori, mitte kui vallavolikogu esimehe oma," lisas Pärli.

Mangluse asetäitja Silver Näkk ei olnud nõus ülemuse vahistamist kommenteerima. "Ma ei tea, miks, kuidas jne ta arreteeriti," ütles Näkk. "Las politsei tegeleb uurimisega," jäi Näkk napisõnaliseks.

Ajakirjanikega suhtlemine keelati ära ka Karula rahvuspargi töötajatel. Rahvuspargi maa- ja planeeringuspetsialisti Henno Peegli sõnul ei tohi keegi ajakirjanikega rääkida. Ta ei olnud nõus ütlema, kes taolise korralduse andis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing