13. oktoober 2006 kell 8:43

Eesti riik teenis mullu seitse miljardit krooni kasumit

Eesti avalik sektor tervikuna kulutas 2005. aastal seitse miljardit krooni vähem, kui teenis, kirjutab Raamatupidamise Toimkonna esimees Ago Vilu oma esmaspäeval ilmuvas kolumnis.

„Paar nädalat tagasi kinnitas valitsus Eesti riigi 2005. a majandusaasta aruande. Vaadates seda, võib tõdeda, et tegu on igati heas finantsseisundis oleva organisatsiooniga,” tunneb Vilu heameelt. „Kui 2005. a alguses oli iga Eesti Vabariigi elaniku osa meie ühises netovaras ligikaudu 75 000 krooni, oli see sama aasta lõpuks kasvanud ligi 107 000 kroonini.”

„Avaliku sektori 2005. a konsolideeritud aruanne hõlmab kokku 1714 raamatupidamisüksust. Oleme siiski alles poolel teel. Et poliitikud oleksid motiveeritud jälgima mitte ainult pangaarvet, vaid ressursside terviklikku tõhusat juhtimist, on hädavajalik ka eelarvete tekkepõhine koostamine. Praeguste rahandusministeeriumi kavade kohaselt võiks esimene selline eelarve valmida 2009. aastaks,” manitseb Vilu.

Hetkel kuum