DVD meile enne kui USAsse

Gert D. Hankewitz 16. oktoober 2006, 00:00

Filmihuvilised on ehk mõnes filme müüvas või laenutavas poes juba märganud alles kinos esilinastunud filmi DVD venekeelset varianti ja esimese hooga ehk ka arvanud, et lettidel on piraatplaat.

Tegelikult on tegemist täiesti seadusliku filmiga, mis on osa Universali piraatlusevastasest võitlusest. Nimelt väljastab stuudio juba eelmisest aastast kuu pärast filmi kinos linastumist Venemaa, Ida-Euroopa ja Hiina turgudele ka vene- või hiinakeelse DVD. Nii saame meiegi DVD tunduvalt varem kui ameeriklased. "Plaadil ei ole lisamaterjale. On lihtsalt film ja madala hinnaga," märgib ASi Forum Cinemas Home Entertainment juhatuse liige Ivar Vendelin. "Asi on selles, et kui vanasti lasti DVD välja kuus kuud pärast kinos näitamist, siis suure piraatluse tõttu Venemaal ja Hiinas toob Universal DVD varem välja," lisab ta.

Sama strateegiat kaaluvad ka teised kompaniid. Warner Bros ongi läinud seda teed, aga seni ainult Hiinas. "See on füüsilise piraatlusega võitlemiseks. Internetipiraatlus siiski püsib," räägib Vendelin, kes ütleb, et teistes Euroopa riikides, sh Eestis, tuleb emakeelne variant ikka hiljem välja, paari-kolme kuu jooksul.

Laseringis on praegu müügil 139 krooni maksev venekeelne "Miami Vice". Seda, et tegemist pole piraatlusega, kinnitab ka poeketi omanik Vello Nurme. "Ju siis filmikompanii ülemused on mõelnud, et see aitab piraatlusega võitlemisel," ütleb ta, kuid tõdeb, et internetipiraatlust see ei mõjuta.

Autorikaitse organisatsiooni tegevdirektor Erik Mandre ütleb Universali filmistuudio püüdluste kohta, et odav DVD ning DVD formaadis filmi kiire turuletulek peaks kindlasti mõjuma legaalsele turule positiivselt, kuid Eesti turule see erilist mõju ei avalda, sest eestlane eelistab ilmselt ikka originaalse helisalvestusega filme.

"Aga nagu iga teinegi teose ebaseaduslik kasutus ehk piraatlus, on ka filmipiraatluse puhul tegemist mitte niivõrd legaalsete koopiate kättesaadavuse probleemiga, vaid ikka pigem ühiskonna madalate väärtushinnangute pagasiga - inimesed ei teadvusta enesele loomingu olulisust ja selle väärtustamise vajalikkust," lisab ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing