Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mööblitööstuse trumbiks saab Edgar Savisaar

    Fixor Holdingu tütarfirma Radington Invest jahib mööblitootmisfirmat Saveks Grupp, mis asutati sel aastal. Firma kuulub kunagi oma mööblitootmisega Soome läinud ning hiljuti pankrotistunud Ramon Lindali endisele finantsjuhile Erkki Kibbermannile, kes koos Lindali endiste alluvatega praegu ettevõtet arendada üritab. Kibbermann loodab Savisaare omanikeringi kaasamisega saada kuni 20 miljoni krooni suuruse rahasüsti.
    Möödunud nädalal Kasahstanis visiidil olnud Edgar Savisaar ise ei soovinud mööblitööstusesse investeerimise plaane kommenteerida ning palus küsimused esitada oma pojale Erki Savisaarele, kes on Radington Investi tegevjuht.
    Kuigi ka Erki Savisaar oli teemast rääkides tõrges, tunnistas ta, et mööbliärisse sisenemise plaanid on olemas ning Saveks Grupiga peetakse momendil ka läbirääkimisi. "Aga miks mitte," vastas ta küsimusele, miks just mööbliäri ning kas see on olnud tema kauaaegne kirg. "Eks me ole uurinud mitmeid tööstusi, millega tegeleda. Mööbel tundus lihtsalt huvitav," lisas ta.
    Kui palju on Savisaare perefirma nõus uude ettevõtmisesse investeerima, Erki Savisaar öelda ei soovinud. "Olen mitu korda öelnud, et ei hakka spekuleerima. Läbirääkimised käivad ja kui need on läbi, siis võib täpsemalt rääkida," ütles ta.
    Erki Savisaar lisas, et päris 100 protsenti firmast osta ei plaanita, sest sisenetakse võõrale alale. "Suurim mure on tööjõumure. Häid töömehi ju pole," lausus Erki Savisaar.
    Kibbermannile tundus mõte Edgar Savisaar endale partneriks saada väga meeldivat. "Arvan, et Savisaare nimi investorite nimekirjas ei teeks ühelegi firmale paha," ütles praegu 20 töötajaga ettevõtte omanik. Mis puudutab Savisaarega käivaid läbirääkimisi, ütles Kibbermann, et tegemist on "kõige kindlamas järgus olevate läbirääkimistega." Üks võimalik variant, kuidas Saveks Grupp osadeks jaotada, on tema sõnul 65-35 Savisaare kasuks.
    Savisaare kaasamise põhjus ei ole oskusteabe hankimine. Eeskätt loodab Kibbermann saada uute investorite abil finantsvahendeid tootmise arendamiseks. "Suurt raha meil pole. Olude sunnil oleme täna rendipindadel. Kunagi tahaksime jõuda oma tootmishooneni, nii et suurusjärk, mida vajaksime, on 12 miljonist 20 miljonini," lausus ta. Teine põhjus, miks oleks Savisaar kasulik äripartner, on majandusministri sidemed. "Sidemed ei jookse kunagi mööda külgi maha," kinnitas Kibbermann.
    Saveks Grupil ei ole kunagise Ramon Lindaliga seotuse tõttu kuigi hea maine. Lindali juhtimisel tootis firma mööblit ka laevadele. Küsimusele, kas Savisaare omanikeringi kaasamise põhjuseks võivad olla majandusministri head suhted Tallinki suuromanike Ain Hanschmidti ja Enn Pandiga, vastas Kibbermann, et praegu laevade tarbeks mööblit ei toodeta ja see ei ole firma prioriteet.
    Saveks Grupi kehv maine on ka põhjuseks, miks teised ettevõtjad ei taha nendega koostööd teha. "Käisid siin kaupa ostmas. Seda üritamas. Aga ma enam neile ei müü," ütles mitmesuguseid tööstuslikke materjale tootva Debora Grupi omanik Sulev Vallimaa.
    Kuigi Ramon Lindal eitab kategooriliselt oma osalust firmas, peab Vallimaa teda ikkagi Saveks Grupi tegelikuks omanikuks. "Mul Lindali vastu tegelikult eriti midagi polegi, aga kaupa ma neile ei müü," kinnitab Vallimaa, kelle põhiline kartus on, et Saveks Grupp lastakse kunagi tahtlikult pankrotti.
    2003. aastal asutatud ja Edgar Savisaarele kuuluv Fixor Holding, mida algselt juhtis äriregistri järgi hoopis Savisaare tütar Maria, on siiamaani olnud üpris aktiivne ja tegelenud peamiselt kinnisvaraäriga.
    2004. aastal ostis siis juba Erki Savisaare käe all tegutsev perefirma Rae vallas 2,03 hektari suuruse kinnistu, mille hind oli 2,64 miljonit krooni ning millest Fixor Holding tasus umbes 240 000 krooni. Ülejäänud maksis Hansa Liising. Mais 2005 müüdi maa 4,6 miljoni krooniga Carman Autokeskusele. Sellest tehingust tuli ka suurem osa Fixor Holdingu 2005. aasta 4 miljoni krooni suurusest kasumist.
    Samuti ostis Savisaare perefirma Kalevi suuromaniku Oliver Kruuda ning Skanska EMV juhi Jaanus Otsa omanduses olnud Kalev RECilt Keila-Joale eramu pea 3000ruutmeetrise krundiga, mille eest käis välja 500 000 krooni. Hiljem selgus kaitsepolitsei uurimisest, et krundi eest maksti kordi turuhinnast vähem.
    2005. aasta suvel ostis firma 70% osaluse OÜs Dalmonde, mis majandusaasta aruande järgi tegeleb finantsinvesteeringutega. "Aruandeaastal proovisime õnne aktsiatega manipuleerides, kuid suurt edu sealt ei tulnud," seisab 2005. aasta üle tuhande kroonise kahjumiga lõpetanud Dalmonde aruandes.
    2005. aasta oktoobris tuli Fixor jällegi edukaks võitjaks kahe maatüki enampakkumisel, saades endale Rae vallas 9,64hektarise Kurepõllu ja 9,45hektarise Kuremaa kinnistu. Kurepõllu eest maksti SEB Eesti Ühispanga abiga 10,62 miljonit krooni. Kuremaa ostmisest Fixor Holding loobus, jäädes nii ilma ka 750 000 krooni suurusest tagatisrahast. Kurepõllu müüdi see-eest hiljem 13,7 miljoni krooniga firmale Pomfrey, mille omanik on Alta Capitaliga seotud Andres Rätsepp.
    Eelmise aasta detsembris ostis Fixor Holding veel teisegi tütarfirma, osaühingu Radington Invest, mille juhatajaks sai taas Erki Savisaar ning mis nüüd mööbliärisse siseneb.
    Fixor Holding on kirjastanud veel ka Edgar Savisaare raamatu "Peaminister". Raamatuäriga teenis firma 2005. aastal üle miljoni krooni kasumit. Edgar Savisaare raamatu kirjastamist toetasid ärimehed Oliver Kruuda, Rein Kilk, Urmas Sõõrumaa, Toomas Annus ja teised kokku 430 000 krooniga.
    Fixor Holding on teinud märgatava arengu käibe ja kasumi osas, mis 2005. aastal olid vastavalt 6,5 miljonit ja 4 miljonit krooni. 2004. oli käive vaid 300 000 ja kasum 203 330 krooni.
    Endine tippkergejõustiklane ja ralliäss Ramon Lindal oli üks vähestest eestlastest, kes oma mööblitööstuse piiri taha Soome viis. Viimasel ajal pole aga mehel kõige paremini läinud. Tema kodumaine firma OÜ Lindal Private Shipping läks hiljuti pankrotti, OÜd Lindal Pro ootab sama saatus ning ning Soome äriühing Lindal Private Finland kuulub nüüdsest võlausaldajatele.
    Viimasega neist tegi mees mööblit ka Tallinki ja Silja Line'i laevadele.
    Maksuametile on Lindal võlgu üle kümne miljoni krooni. Samuti on ta raha maksmata jätnud talle töid teinud firmadele.
    Oma viimastes väljaütlemistes on Lindal korduvalt toonitanud, et enam oma firmat ei loo, kuid kui keegi tema teadmisi tahab, siis palgatöölisena on nõus küll töötama.
    Savisaar on kindlasti võimekas inimene, aga küsimus on selles, kes tal vahetult firmat juhtima hakkavad. Tema ise vaevalt seda teeb, kuna on poliitikas niivõrd sügaval sees.
    Aga noh, ma pole Savisaarega sel teemal poolt sõnagi rääkinud, nii et ei oska tõesti ütelda. Loomulikult, Lindali meeskond on mitu korda ebaõnnestunud. Nii et ei tea.
    See on väga teretulnud, kui keegi mööblimeeste hulka tuleb. Küll ei tahaks üle tähtsustada, et tegemist on Savisaarega. Miks? Et kasutab oma isiklikke tutvusi või? Eks seda teevad ju kõik, kasvõi Enn Veskimägi (Standardi omanik ja juht - toim.) teeb seda.
    Eks nende edukus sõltub ikka sellest, kui tugeva kaadri ta suudab moodustada ja kui tugev on juhtimise kompetents. Tegelikult pole ju tegemist uue tulijaga, kui tahab firmat osta, vaid lihtsalt omanikevahetusega. Eks need Lindali endised mehed on juhtimisega seotud.
    Autor: Gert D. Hankewitz
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tallinna Sadam määrab dividendiks üle 100% kasumist
Täna toimus Vanasadama kruiisiterminalis Tallinna Sadama aktsionäride koosolek, kus investorid kinnitasid möödunud majandusaasta aruande ning lisaks ka juhatuse ettepaneku dividendide osas.
Täna toimus Vanasadama kruiisiterminalis Tallinna Sadama aktsionäride koosolek, kus investorid kinnitasid möödunud majandusaasta aruande ning lisaks ka juhatuse ettepaneku dividendide osas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raadiohommikus: järeldused, mida investor peaks tegema tulemuste nädalast
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Võtame börsivaatleja ja investori Aivar Õepa kaasabil kokku suure tulemuste nädala ookeani taga. Milliste ettevõtete tulemused vastasid turgude ootustele, millised valmistasid pettumise ja kuidas tuleks investoritel saadud info valguses oma portfelle sättida? Mis ootab ees suure seitsmiku aktsiaid?
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.