Nikli hind tõusis 19 aasta kõrgtasemele

Peeter Teder 16. oktoober 2006, 00:00

Nikli hind tõusis Erameti kaevanduses Uus-Kaledoonia saarel toimuva protestiaktsiooni tõttu viimase 19 aasta kõrgeimale tasemele. Erametile kuulub maailma suurim niklitehas ja firmal õnnestus vaatamata streigile tarnida metalli Euroopasse lubatud kogustes. Streikijad on blokeerinud ühe neljast firmale kuuluvast kaevandusest.

"Nikkel kannatab pakkumise vähenemise all," ütles Bloombergile Mitsui Bussan Commoditiese president Mo Ahmadzadeh. "Maailmas on puudus uutest nikli kaevandamise projektidest. Olukord on pingeline. Vasel, niklil ja tsingil kõigil on tõsised probleemid laovarudega."

Kolmekuulise tarnetähtajaga nikli hind ulatus reedel 30 750 dollarini tonn. Metalli hind on sellel aastal rohkem kui kahekordistunud, mis on esimene aastane tõus viimase kolme aasta jooksul. Niklit kasutatakse patareides ja akudes ning roostevaba terase tootmisel.

Londoni Metallibörsi poolt jälgitavad nikli laovarud langesid eelmisel nädalal 14%. Laovarud on tänavu kukkunud 88% ja nad moodustavad vähem kui kahepäevase varu, võrrelduna tarbimisega.

Viimase 17 aasta kõrgeima tasemeni tõusis ka tina hind. Hinda mõjutasid tootmiskatkestused Indoneesias ja Boliivias. Seetõttu kardetakse, et metalli pakkumine väheneb.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing