ÜRO karistab Põhja-Koread sanktsioonidega

ÄP 16. oktoober 2006, 00:00

Nõukogu resolutsiooni järgi kujutas Põhja-Korea selline käitumine endast "selget ohtu rahvusvahelisele julgeolekule", vahendas Guardian.

Otsus, mis sündis pärast USA, Suurbritannia ja Prantsusmaa viimaste erimeelsuste kõrvaldamist Venemaa ja Hiinaga, kohustab Põhja-Koread kõiki tuumarelvi hävitama, kuid välistab Venemaa ja Hiina nõudmisel sõjalise rünnaku.

Ühtlasi keelustab dokument materjalide ja seadmete impordi ja ekspordi, mida saaks kasutada tuumarelvade või ballistiliste rakettide valmistamiseks, ja annab korralduse kõikidele riikidele külmutada varad ja keelata reisimine isikutel, kes Põhja-Korea illegaalset relvastusprogrammi toetavad.

USA presidendi George Bushi sõnul saatis ÜRO Julgeolekunõukogu Põhja-Koreale selge signaali, et maailma silmis oli väidetav tuumapommikatsetus vastuvõetamatu samm. "ÜRO Julgeolekunõukogu kiire ja otsustav tegutsemine räägib meie kindlast üksmeelest, et Korea poolsaar peab jääma tuumarelvavabaks," ütles Bush.

Samas lubas Bush vaesunud riigile USA ja teiste riikide majandusabi, kui tuumarelvaprogramm lõpetatakse.

Põhja-Korea süüdistas ÜROd topeltstandardites ning allumises USA survele.

"See on selge märk, et Julgeolekunõukogu on täiesti oma sõltumatuse kaotanud," ütles Põhja-Korea suursaadik ÜROs Pak Gil Yon. "Kui USA suurendab survet Põhja-Koreale, jätkab Põhja-Korea füüsiliste vastumeetmete rakendamist ning tõlgendab seda kui sõja kuulutamist," jätkas saadik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing