SASi hakkab tüürima rootslane

Sirje Rank 17. oktoober 2006, 00:00

SASi müügi ja võimalike ostjate ümber on spekuleeritud alates sellest ajast, kui Rootsis läinud kuul valimised võitnud paremparteide liit nägi valimisprogrammis ette suurte riigifirmade erastamise. Nimekirjas oli ka 21,4% SASi aktsiate müük.

Paralleelselt on meedia vaaginud SASi kontserni juhi kandidaate pärast seda, kui taanlane Jörgen Lindegaard augustis ameti maha pani. Seni Axel Johnsoni tööstuskontserni juhtinud 54aastast Mats Janssonit ei osanud keegi pakkuda.

"Mats Jansson on tunnustatud juht, kes on viimased 12 aastat olnud mitme Põhjalas ja välismaal tegutseva suurfirma tegevdirektor ja kontsernijuht," teatas SASi juhatuse esimees Egil Myklebust, loetledes Axfoodi, Fazerit ja Biliat. "Ta on harjunud töötama sektorites, kus on käimas suured muutused."

Lindegaardi ajal jõudis pankroti äärel vankunud SAS pärast suuri kokkuhoiuprogramme ja koondamisi esimest korda viie aasta jooksul kasumisse. Lahkudes tunnistas Lindegaard, et ametis oldud viis aastat tundusid "pigem kui kümme".

Nüüd on SASil taas ees muutused, Rootsi valitsus plaanib aktsiad müüa. Praegu kuulub 50% SASist Rootsi, Taani ja Norra riigile, kuid lõpuks on ka Põhjalasse jõudmas 19 aastat tagasi Suurbritanniast alanud "rahvuslike lipukandjate" erastamine. Rootsi uue valitsuse eile avalikustatud eelarve eelnõusse on riigivara müügist kavandatud järgneva kolme aasta jooksul igal aastal 85 miljardit Eesti krooni.

Ka Taani valitsus on mõista andnud, et sooviks oma 14,3protsendise osaluse SASis müüa, kui sama teeks Norra. Norra peaminister Jens Stoltenberg aga vihjas alles eelmisel kuul, et pigem on valitsus ise valmis Rootsi ja Taani riigi SASi aktsiad ära ostma. Seni oli vastupidi - Norra ja Taani ei söandanud müüa, kuna kartsid, et Rootsi valitsus ostab aktsiad ära ja suunab lennuliinid Stockholmi Arlanda lennuvälja kasuks ümber.

SASi konkurentidest on kõige agaramalt ostuhuvi ilmutanud Finnair. Välismeediale antud intervjuudes on aasta algusest Finnairi juhiks saanud Jukka Heinonen kinnitanud, et osa Soome lennufirma vähem edukast konkurendist sobiks suurepäraselt Finnairi uue strateegiaga. Eelkõige peab Heinonen silmas SASi rahvusvahelisi lende ja Airbusi lennukeid. Samas ei ole Finnair Heinoneni sõnul huvitatud SASis ainult vähemusosaluse omandamisest või kogu SASi ülevõtmisest.

Finnair on oma uue Aasia strateegiaga leidnud tulusa niši. Üle Soome lennates väldivad eurooplased suuri ülerahvastatud lennuvälju, nagu London ja Frankfurt, ning lennuaeg Aasiasse on lühem.

Reisijate arv on pidevalt kasvanud, Hiina ja Jaapan on praegu Finnairi tähtsamad turud, Rootsi tuleb alles neljandal kohal.

Raha taha SASi osaluse ost ei jääks - Finnairil pole võlgu ja kassas on vaba raha ligi 6 miljardit Eesti krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:20

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing