Lang: ametnike kehv koostöö raiskab riigi raha

17. oktoober 2006, 15:05

Justiitsminister Rein Lang ütles, et Eesti
sisejulgeoleku suurimaks probleemiks on ametkondadevahelise koostöö puudumine
ning see, et dubleerimisega raistakse riigi raha.

"Erinevad ametkonnad soetavad sarnast tehnikat, see on raha raiskamine. Võiks küsida, kas Eestil on otstarbekas pidada kolme laevastikku," näitlikustas Lang.

Täna avalikustasid päästeameti endine peadirektor Mati Raidma, justiitsminister Rein Lang, sisejulgeoleku nõukoja esimees Jaanus Rahumägi ja Riigikogu õiguskomisjoni esimees Väino Linde Reformierakonna 2007. aasta Riigikogu valimiste sisejulgeoleku- ja turvalisuspoliitika esialgsed programmilised põhiteesid.

Lang ütles, et erakonna julgeoleku kava eesmärgiks on viia Eesti Euroopa viie turvalisema riigi sekka.

Selleks on Langi sõnul vaja plaani. "Viieaastane tsükkel on sobilik poliitiline periood. Kindlasti pole Reformierakond inspiratsiooni saanud Nõukogude aja viie aasta plaanidest. Riiklik plaan on vajalik, mille alusel hakata elama," märkis Lang.
Lang ütles, et on kaks müüti, mida Eesti kohta räägitakse: esiteks, et Eesti on kriminogeenne riik ja teiseks, et oleme vaesed ja väetid.

"Tegelikult kuulub Eesti kuritegevuse taseme poolest Euroopa keskmiste hulka ning rahvusvahelises koostöös on eestlased olnud kõvad tegijad. Eesti spetsialistid on kõrgel tasemel," rääkis Lang. Tema sõnul on praegu sisejulgeoleku suuremaks probleemiks erinevate ametkondade koostöö sisejulgeoleku vallas: "Ministeeriumid kipuvad olema riigid riigis. Omavahelist koostööd on vähe."


Rahumäe sõnul on Eestis sisejulgeoleku mõiste defineerimata. "Sisejulgeolek ei ole ainult siseministeeriumi ja justiitsministeeriumi haldusala. Vaja on luua dokument, mille järgi areneda. Kontrolli oleks võimalik sätestada läbi Riigikogu. Inimesed peavad teadma, kuidas riik nende turvalisust tagab," rääkis Rahumägi.


Langi sõnul ei saa olla kõik riigi funktsioonid ainult riigi käes. "Sisejulgeolek on vabade kodanike asi, ei saa loota vaid mundritele," märkis minister.
Lang sõnas, et riik peab teadma, millised jõud on erastruktuuridel, et vajadusel ka neid kasutada.
Lang meenutas nii tankeri Probo Coala sündmusi kui ka eelmise aasta kopteriõnnetust. "Näiteks Probo Coala puhul räägiti, et meil puudub võimekus sedalaadi mürkide töötlemiseks. Tegelikult on Eestis selleks võimalusi küll." Antud juhtumid näitavad tema sõnul, et Eestis puuduvad koordineerimismehhanismid.


Langi sõnul suurenevad riigi kulud julgeolekuvaldkonnas igal juhul. Viimastel aastatel on antud päästeametile ennetustööks 300 000 krooni aastas. "Sel aastal enam sellist copy-paste meetodit ei kasutata. Järgmisel aastal antakse ennetustöödeks 4 miljonit krooni," ütles Mati Raidma.


Justiitsminister ütles, et Reformierakonna poolt sisejulgeoleku küsimuste tõstatamine ei tähenda seda, et järgmises valitsuses peaks siseministri koht tingimata nende käes olema: "Kui koalitsioonipartneid neid teese aktsepteerivad, siis ei pea tool meie käes olema."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. October 2006, 15:12
Otsi:

Ava täpsem otsing