Eelmise aasta kaunimad interjöörid raamatus

Tiina Kolk 18. oktoober 2006, 00:00

"Interjööride eluiga on ettearvamatu, sageli vaid paar aastat. Seepärast otsustasime oma loomingu raamatusse raiuda," selgitab Eesti Sisearhitektide Liidu esimees Priit Põldme.

"Ruumipilt 2005" võtab tema sõnul kokku möödunud aastal sisearhitektuuri vallas tehtu, mis annab üsna täpse pildi hetkeseisust ja tulevikusuundadest. Konkursile "Eesti parimad interjöörid ja disain 2005" esitati varasemast arvukamalt ühiskondlikke interjööre.

Põldme seletusel peab sisearhitekt avaliku ruumi kujundamisel tegelema sisearhitektuuriga kõige otsesemas tähenduses. Siis tuleb sageli leida terviklahendus kogu arhitektuuriobjektile. "See saab sündida ainult arhitekti ja sisearhitekti koostöös," lisab ta.

Näituse kujunduse preemia said Eesti maanteemuuseumi näituse "Tee ajalugu" autorid Tea Tammelaan, Malle Jürgenson ja Krista Lepland büroost Laika, Belka ja Strelka. Aasta tagasi pärjati neid mänguasjamuuseumi siselahenduse eest.

Neli aastat kestnud töö maanteemuuseumis edastab klassikalisi (vitriinid, stendid) ja kaasaegseid (arvuti-video-audiolavastusi) muuseumivahendeid kasutades tervikliku pildi teede ajaloost.

Album "Ruumipilt" tutvustab ka Tammelaane, Jürgensoni ja Leplandi kujundatud Jaani kiriku sisemust ja Harjumaa muuseumi ekspositsiooni "Kuidas Harjumaal elati?"

Ajaloolise interjööri preemia pälvisid Juta Lember ja Aulo Padar rahvusooperi Estonia uuenduskuuri eest. Seekordse renoveerimise eesmärgiks oli taastada Estonia nii, nagu see pärast teist maailmasõda Alar Kotli projekti järgi üles ehitati. "Ruumipilt 2005" tutvustab põhjalikult teatris tehtut.

Ühiskondliku interjööri preemia saanud Pääsküla raamatukogu (autorid: Katrin Kaevats ja Peeter Pere) ja TTP ärihoonet (autor Meelis Press) on ajakirjanduses laiemalt tutvustatud. Seoses majanduskasvuga on ka ettevõtted hakanud sisearhitektuurile suuremat rõhku panema, rõõmustab ESLi esimees.

"Ruumipildis 2005" tutvustatakse veel Boutique Intimo, Jõhvi kontserdimaja ning kaupluse Motel Pradise sisearhitektuuri. "Enam kui tagasihoidlikuks jäi seekord kodukujunduse valdkond, samuti nappis kandidaate esemekonkursile," sedastab Priit Põldme. Ta loodab, et järgmistel aastatel esitavad sisearhitektid oma loomingut aktiivsemalt konkursile.

Teist aastat järjest üllitatud kataloogi kommentaarid pärinevad Ell-Maaja Randküla ja Maris Takki sulest. Eelmise aasta kataloog valiti Eesti 25 kaunima raamatu hulka.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing