Kütuseturul väike ehmatus

Villy Paimets 18. oktoober 2006, 00:00

Kadrina tanklat opereeriva Gallonplus OÜ juhataja Mati Mets kinnitas eile, et hulgiladudest kütuse saamine on raskendatud, kuid lootis siiski, et ehk saab põud varsti läbi. "Täna vist pidi tulema," arvas Mets eile. Tema tankla veel töötab. Mets ostab kütuse valdavalt Eestis Maþeikiai toodangut turustavalt OÜ-lt Maþeikiu Nafta Trading House.

Kütusepuudust tunnistas ka Tõrvas tanklat opereeriva ASi Heelix Grupp jaekaubanduse juhataja Kaido Trees. "Tundub jah, et puudus hakkab tulema, bensiiniga 95E on juba natuke kesine," ütles Trees. Kliente ta siiski kuivale jätta ei kavatse. Heelix Grupp ostab kütuse OÜst Mark Oil.

Mullu pea 1,3miljardilise käibe teinud OÜ Mark Oil omanik Jaan Soomets ütles kütusepõua kohta, et mingisuguseid varustamisraskusi siiski on. Soomets ütles, et näiteks bensiin 95E puudus hulgimüügist reedel ja esmaspäeval. "Aga täna lõunast on Nestes kõik kaubad juba müügis," teadis Soomets. Ta kinnitas samuti, et tanklaid tühjaks ei jäeta. "Nestel on Porvoo tehas, Statoilil on oma tehas, kõigil on omad alternatiivid olemas, mulle tundub küll, et ametlikus hulgimüügis kriisi ilminguid ei ole," rahustas Soomets. Ta arvas ka, et hinnad taevasse ei kerki. "Kui hind hüppab üles, siis leitakse ju kohe uued lahendused, peab õiglast hinda hoidma," lausus ta.

OÜ Maþeikiu Nafta Trading House tegevjuht Tõnu Ääro ütles, et kütuse lõppemisest on veel vara rääkida. "Seoses intsidendiga Maþeikiu Nafta rafineerimistehases on tootmisvõimsust praegu vähendatud, kuid bensiine tarnime oma klientidele juba selle nädala teises pooles," lubas Ääro.

Diislikütuse tootmine on tema sõnul hetkel tõesti piiratud. "Kuid diislikütust tuleb Eestisse paljudest tehastest, seega ei näe ma sellega probleeme. Praeguste andmete kohaselt taastuvad ka meie poolt pakutavad diislikütuse mahud novembris."

Ääro kinnitas ka, et hoolimata vähenenud mahtudest jääb nende hinnapoliitika samaks.

Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju, väiksemad kütusemüüjad kinnitasid, et kütust on raske kätte saada, kuidas Teie seda kommenteerite?

Ma ei oska midagi selle peale öelda. Neste jaamades on kütust piisavalt.

Aga Neste hulgimüügis?

Kõik meie pikaajalised kliendid oleme ära varustanud.

See tähendab, et väikseid probleeme siiski on?

Kui meilt keegi tänavalt tuleks ostma kütust, et andke meile selline kogus ja kohe... Tõepoolest, praegu on probleeme neil, kes ei ole arvestanud selliste situatsioonidega.

Pikaajalised kliendid saavad kütuse ilma probleemideta.

Kas selle puuduse taga on Maþeikiu Nafta tehase põleng või midagi muud?

Minu teada on Maþeikiu Nafta saatnud välja teate, et nad ei suuda oma lepingulisi kohustusi täita, viidates force majore'ile.

Teie võtsite oma Porvoo tehase kasutusele?

Maþeikiu on olnud üks meie tarneallikatest, tegelikult meil on oma tehased ka. See sõltub turusituatsioonist.

Aga kas see väikene puudus hindadele ka mõjub?

Ma arvan, et see mõjub alguses kindlasti hulgihindadele, jaehindadele ta veel mõjunud ei ole.

Aga mis Teie arvate, millal kütust jälle jalaga segada on?

Kütust ongi jalaga segada. (Naerab). Neste jaamades on teda jalaga segada!

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing