Grusiine süüdistatakse rahapesus Moskva pankades

18. oktoober 2006, 11:56

Venemaa siseministeeriumi ja
finantsjärelvalve töötajad paljastasid kriminaalse rühmituse, millel oli
kontroll osade Moskva pankade üle, kirjutas Kommersant.

Korrakaitsjad avastasid, et kurjategijad said rahapesu käigus umbes 200 miljardit rubla (92 miljardit krooni) ja umbes 400 miljonit dollarit (5 miljardit krooni), mis läks Gruusiasse. Raha saadi illegaalsete operatsioonide käigus ning raha läks edasi Gruusiasse. Kuna sündmused toimusid umbes aasta tagasi, siis väidetavalt ei ole antud uurimisel etnilist alatooni. Antud juhtumi seos Gruusiaga avastati pärast seda, kui siseministeerium alustas Gruusia vastast kampaaniat.

Kuritegelikul rühmitusel oli seos rohkem kui kaheksa Moskva pangaga. Rühmitus kasutas oma sidemeid, et pumbata raha Gruusiasse ja veel ka teistesse riikidesse. Raha saadi peamiselt kurjategijate poolt kontrollitud kasiinodest.
Rühmituse juht on pärit Tbilisist ning seotud Abhaasias sõdivate grusiinidega ning Venemaa kriminaalsete kogukondadega. Miilitsa andmetel mõjutati grupeeringu huvides ka osasid Venemaa rahandusministeeriumi ja Vene panga ametnikke. Kurjategijatel oli ka sidemeid õigusorganitega.

Raha legaliseeriti Printi pangas, Vek-pangas, Investkombank Belkomis ja Tsenturioni pangas. Illegaalsed pangaoperatsioonid tõid päevas sisse keskmiselt 500 000 dollarit (6,2 miljonit krooni).
Gruppi kuulus kümme inimest ning seda juhtis väidetavalt Gruusia autoriteet Džumber Elbakidze ehk Džuba. Elbakidze sai illegaalselt vene kodakondsuse aastal 1991.

Ühe versiooni kohaselt ostsid Džuba ja ta kaaslased väikseid Moskva panku ning nende baasil lõid mitmeid rahapesu skeeme. Ka praegu tegutseb Moskvas kuus panka, mida kontrollib Džuba. Aastaks 2004 oli Džuba hõivanud nendes pankades erinevaid ametikohti.

Oktoobri algul lahkus Džuba Venemaalt Prantsusmaale, et paigutada osa rahapesu raha seal kinnisvarasse. Džuba naases peagi Venemaale, sest tal tekkis probleeme Prantsuse võimudega.
Praegustel andmetel ei ole ühegi Džuba grupi liikme vastu algatatud kriminaalsüüdistust. Kriminaaljuurdlust alustati 2005.aasta oktoobris illegaalse pangategevuse seaduse alusel ning juurdlus baseerus õigusorganite poolt leitud materjalidele kahes Moskva pangas. Peagi avastati ka ülejäänud pangad rahapesu skeemis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. October 2006, 12:11
Otsi:

Ava täpsem otsing