Maksuamet: töötajat ei tohi sundida FIEks

18. oktoober 2006, 10:01

Maksu- ja Tolliamet taunib ettevõtjate
tegevust, kes avaldavad palgatöötajatele survet enda FIEks vormistamiseks, kuna
see loob äriühingutele ebaausal teel konkurentsieelise ning asetab töövõtja
ebasoodsasse positsiooni, teatab maksuamet.

Maksuhalduri andmetel leidub ettevõtjaid, kes avaldavad palgatöötajatele survet enda FIEks vormistamiseks, et hoida kokku palga ja sotsiaalmaksu arvelt. See omakorda parandab äriühingu finantsnäitajaid ja loob ebaausal teel konkurentsieelise ausate äriühingute ees.

Palgatöötajad pole alati teadlikud, et FIE staatusega kaasneb hulk kohustusi ja riske ning kaovad paljud palgatöötaja hüved, näiteks ei laiene FIE-le puhkuse ja töölepingu seadusest tulenevad õigused. Erinevalt palgatöötajast, kelle eest tasub tööandja nii sotsiaalmaksu kui töötuskindlustusmakse, tasub FIE ise oma ettevõtluse tulemilt 33% sotsiaalmaksu ega ole kaitstud töötuskindlustusega. FIE vastutab ise oma töötervishoiu ja tööohutuse ning ettevõtluse tagajärgede eest, viimast kogu oma isikliku varaga. Samuti lasub FIE-l raamatupidamiskohustus.

Kuigi FIEks sunnitud jätkavad reeglina töötamist sisuliselt palgatöötajatena, leiavad tööandjad, et töölepingu puudumise tõttu pole neil FIEde suhtes mingeid kohustusi. Maksuhaldur on menetluses olevate äriühingute ja FIEde vaheliste võlaõiguslike teenuste osutamise lepingute analüüsimisel jõudnud järeldusele, et antud lepingud on tegelikkuses töölepingud. Kindlasti peaksid töötajad enne tööandja survel FIEks astumist oma otsuse ja sellega kaasnevad tagajärjed põhjalikult läbi kaaluma.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. October 2006, 10:01
Otsi:

Ava täpsem otsing