Eesti Energia tahab Jordaaniasse tehase ehitada

Mariliis Pinn 20. oktoober 2006, 00:00

"Eesti Energial on hästi konkreetne plaan hakata maailmas unikaalset põlevkivi väärtustamise kogemust mujal rakendama. Eestis on üle miljardi tonni põlevkivi kaevatud ja Eesti kogemust ei ole kellelgi teisel," ütles Liive.

"Jordaanias lendavaid vaipu ei ole, naised sõidavad autoga ja see on piirkonna ainuke riik, kellel on Iisraeliga rahuleping," tutvustas Liive eluolu Jordaanias kui tsiviliseeritud riigis.

Jordaanias on maailma suuruselt neljandad põlevkivivarud - 40 miljardit tonni. Riigi valitsus on Liive sõnul teinud põlevkivi väärtustamise uuringuid juba ligi veerand sajandit.

"Lähinädalatel kirjutatakse alla põlevkiviõli valmistamise majanduslike ja tehniliste uuringute tegemise dokument. Aasta-poolteise pärast, kui uuringud on hästi läinud, algab tehase ehitamine," ütles Liive.

"Eesti Energia esindajad on käinud Jordaania ministritega kohtumas. Oleme tõeliselt oodatud. Kõik, kel on põlevkivivarud, hakkavad selle kasutuselevõtu peale mõtlema. Maailm on väsinud naftasõltuvusest. Põlevkivi on stabiilsetes riikides ja nafta ebastabiilses," tutvustas Liive Jordaania vallutusplaani.

Liive sõnul on Jordaanial suur huvi põlevkivist õli toota, hiljem ka võib olla elektrit, sest muud neil ei ole. Põlevkivileiukohad on kõrbes, kaevandamine võib olla oluliselt odavam kui Eestis. Jordaanias on võimalik kaevandada põlevkivi 300 miljonit tonni aastas, Eestis kaevandatakse aastas 14-15 miljonit tonni.

Tehtav uuring selgitab, kas põlevkivi hakatakse kaevama ainult kohalikuks tarbeks või ka ekspordiks. Uuringutest sõltub ka, kui palju peaks Jordaaniasse investeerima ja kas see on ka Eesti Energiale kasumlik.

"Kontakte ja huvi on ka mujalt riikidest," lisas Liive, et see ei pruugi olla Eesti Energia ainuke välisprojekt.

"Meil on kohalik partner algusest peale, kuid Eesti Energia saab kontrollpaki," kommenteeris Liive, kas eestlastel on Jordaanias koostööpartnereid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing