Juhused tõid kuningliku kõrguse elektroonikatehase avamisele

Piret Reiljan 20. oktoober 2006, 00:00

"Miks alles nüüd? No kui need on vaja üles panna, siis vaadake, et te kübetki prahti kuhugi ei poeta," jagab vastvalminud tehase Interconnect Product Assembly ASi trepil juhiseid üks omanikest Marko Männi.

Kuningliku külalise tulekuks on ettevalmistusi tehtud mitu kuud. "No eile oli mul küll tunne, et siin on rohkem kõrvalisi sagijaid kui meie enda töötajaid," kirjeldab firma üks omanikest Lauri Olli tähtsa sündmuse viimaseid ettevalmistusi.

"Kõik küsivad minult, kuidas teil selline külaline õnnestus kohale meelitada. Ja mina vastan neile ausalt: ma ei tea!" naerab firma suuromanik šotlane John Ross. Saladus peitub osaliselt firma heades ärisuhetes Inglismaaga ning oma rolli mängib ka Rossi päritolu ja patriootlikkus kodumaa Suurbritannia suhtes.

"Poole aasta eest helistati meile Briti saatkonnast ja öeldi, et meie tehase avamisele võib saabuda kõrge külaline. Kes, sellest saime teada alles paar kuud tagasi," meenutab Ross.

Tehasesse sisenedes on kõik vaikne - ei mingit märki sellest, et peagi astub samast uksest sisse kuninglik külaline, kes viibib tehases kokku vaid 30 minutit. "Meil on rangelt keelatud eakat külalist pikalt jooksutada, kogu üritus toimub põhimõtteliselt ukse all. Ka trepid on keelatud," selgitab Olli ja lisab, et kuna hertsog on tuntud oma isepäisuse poolest, võib tema külaskäik pikemaks venida.

Külalise auks tekitatud tootmisliini taga võtavad koha sisse operaatorid, kellel peab ainsa eeldusena inglise keel suus olema. "Ma olen veendunud, et hertsog tahab mõnega meie operaatoritest juttu puhuda," ütleb Olli. Operaator Sergei Petrovi sõnul kõrge külaline jalgu nõrgaks ei võta ja noormees on valmis ka viisakusi vahetama.

Kui suured kulutused tähtsa sündmusega kaasnesid, ei oska enam keegi öelda. "Olen loobunud arvestamast. See summa on kindlasti suur, aga võtame seda kui investeeringut reklaami ja imagosse," on tehase šotlasest omanik Ross rahul.

"Praegu mõtlen ainult sellest, mis kõik võiks valesti minna. Sest tundub, et kõik on liiga hästi paigas," naerab Ross ja tõttab asjakorraldusi viimast korda üle vaatama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing