OPEC lubas vähendada tootmist

Tõnis Oja 20. oktoober 2006, 00:00

Nafta hind hakkas eile pärastlõunal, pärast kolmapäeval toimunud üsna järsku langust taas tõusma pärast seda, kui Saudi Araabia naftaminister Ali al-Naimi teatas, et Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon (OPEC) vähendab tootmist, tasakaalustamaks viimase kolme kuu jooksul toimunud hinnalangust. Ka lubas ta, et naftakartell võib musta kulla tootmist detsembris veelgi alandada. Erinevalt varasemast on nüüd tegemist mitte seniste tootmiskvootide, vaid hoopis tegeliku tootmise alandamisega, mis uudisteagentuuri Bloomberg arvutuste kohaselt on 27,6 miljonit barrelit ööpäevas võrrelduna ametliku 28 miljoniga.

"Saudid teevad õiget häält," kommenteeris Bloombergile maaklerfirma Fimat üks asepresidentidest Michael Fitzpatrick. "Ma ei tea, kaua ralli kestab, aga juhul, kui nad soovivad hoida praegust hinnataset, tuleb OPECil võib-olla teha isegi drastilisemaid kärpeid," lisas ta.

Kolmapäeval kukkus nafta hind New Yorgi kaubabörsil 2,2 protsenti - 57,65 dollarini barrelist, mis on selle madalaim hind alates 11. oktoobrist. Võrreldes 14. juuliga, mil musta kulla hind kerkis ajaloo kõrgeimale tasemele, 78,40 dollarini barrelist, on naftabarreli hind langenud 20 dollari ehk veidi enam kui veerandi võrra.

Eile kerkis naftabarreli hind esimestel kauplemistundidel 1,3 protsenti, 68,40 dollarini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing