Parimad Burgundia maitsed Tallinnas

Heidi Vihma 20. oktoober 2006, 00:00

Restoranimaailmas küllaltki tavapärane veinitutvustusüritus, kus veinid ja toidud omavahel kokku sobitatakse, kasvas sellel korral tavapärastest piiridest suuremaks - õhtusöögi autorid kuuluvad Euroopa tipptegijate hulka.

Külalisstaare oli sellel õhtusöögil kolm: peaosas Saksamaa parimaid kokkasid Anita Jollit, Wine Spectatori poolt 2005. aastal parimaks sommeljeeks hinnatud Gérard Jollit ja Albert Bichot' veinimaja esindajana praegune omanik ja president Alberic Bichot.

Anita ja Gérard Jolliti restoran Gasthaus Zum Ochsen asub Durlachis Karlsruhe lähedal Saksamaal. Durlachi Gasthausil ehk võõrastemajal on kolmesaja aasta pikkune ajalugu, Anita ja Gérardi käe alla on see viimasel aastakümnel teeninud Euroopa toidukriitikuilt väga kõrgeid hinnanguid, nende hulgas kaks tärni Michelinilt ja 16 punkti Gault Millau'lt.

Albert Bichot' veinifirma on Burgundia tipptegijaid, kelle valduses on kuus veinimõisat. Eriti tugevalt on nad esindatud Chablis Grand Cru klassis. Burgundia köök on tuntud oma rikkalike ja mitmekesiste maitsete poolest, olles iseloomult pigem aristokraatlik kui talupoeglik. Toiduvalmistamisel kasutatakse ohtralt kohalikke veine. See on jõudnud ka rahvusvahelistesse menüüdesse: kui roa nimetuses on märgitud, et see on ? la bourguignonne ehk Burgundia moodi, on seal punast veini, sibulaid, peekonit, mõnikord ka seeni. Kuulsaim burgundlane köögimaailmas on coq au vin ehk kukk veinikastmes.

Anita Jollit'i kümnekäiguline õhtusöök oli inspireeritud Burgundia köögi parimatest traditsioonidest. Tooraineks olid hiidkrevetid, tuvi, spargel, merikeel, vutt, Limousine'i lammas, hanemaks, mustad trühvlid, kui nimetada ainult kõige olulisemaid, pearollide kandjaid. Traditsioonilisele ettekujutusele lopsakatest Burgundia maitsetest vastas kõige rohkem ehk lambamedaljon ubade ja kartulivormi ning Gevrey Chambertini kastmega. Alates esimesest käigust pakkusid üllatusi erakordselt huvitavad veini ja toidu kombinatsioonid - ikkagi ühe maailma parima sommeljee ja kahetärnikoka koostöö! Menüü ülesehitus ja toidu ning veini põnevad dialoogid kasvatasid isu ja huvi kõige kümne käigu jooksul, pingelahendus ehk küllastus tekkis alles finaalis koos desserdiga. Mõned stiilinäited: hanemaksaga täidetud tuvi koos musta trühvli želeega, veiniks Pouilly Fuisse, vintage 2003; täidetud merikeelefilee homaarikastmes, veiniks Puligny-Montrachet 1er cru, vintage 2003; vutirind hautatud endiivide ja apelsini-moka võikreemiga, veiniks Corton Grand cru, vintage 2002.

Galaõhtusöögi siinpoolsed organiseerijad olid cuisinier Dimitri Demjanov ja veinifirma Avallone, kes on Albert Bichot' veinide esindajaks Eestis. Huvi selliste kõrgtasemel ürituste vastu on suur - kaks õhtut müüdi välja paari päevaga. Dimitri Demjanovi restoranides on viimase aasta jooksul käinud mitmeid kõrgtasemel külaliskokkasid: Barcelona tippkokk Ramon Freixa, Adrea Tapani Toscanast ja Jean-Luc Brendel Alsace'ist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing