Pensionifondi valides jälgi, kuhu fondijuht su raha paneb

Romet Kreek 20. oktoober 2006, 00:00

Käes on oktoobrikuu ja aeg on anda hinnang, kas olete rahul enda valitud II pensionifondiga, kuna vaid oktoobrikuu lõpuni saab vahetada fondi või suunata tuleva aasta pensionikogumise maksed mõnda teise fondi.

Mille alusel valida fondi? Ajalooline tootlus on hea näitaja, kuid selle järgi fondi valimine on nagu autosõit tahavaatepeegli järgi.

Tuleviku tootlusi ei tohi fondid prognoosida, seda ei suuda ka keegi piisava täpsusega teha. Fondiosakute ostmine sarnaneb aktsiate valikuga - keegi ei tea, milline saab olema mingi perioodi parima või viletsama tootlusega aktsia. Fondide edus või ebaedus mängivad rolli fondi strateegia, fondijuhi (ja meeskonna) muutuv väärtpaberivalik ning fondis olevate väärtpaberite tootlus.

Ühte-teist saab muidugi teha - vaadata, mis on fondi portfellis. Kui fondi portfellis on valdavalt sama fondihalduri või tema emaettevõtte fondid, siis pole fondijuht niivõrd orienteeritud tulemusele. Pole ju võimalik, et üks fondiperekond, mis investeerib eri piirkondades, suudaks kõikjal võrdlusindeksit lüüa.

Häid valikuid!

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing