Börsiülevaade: Dow Jones tegi börsikrahhi 19. aastapäeval rekordi

Annika Matson 20. oktoober 2006, 09:36

Üheksa rekordit viimase kahe nädala jooksul
päädis eile Dow Jonesi tööstuskeskmise sulgumisega ülalpool 12000 punkti taset,
täpsemalt 12011,73 punktil.

Uus tuhat tuli suhteliselt kergelt, sest päevasiseselt oli psühholoogiliselt oluline tase ületatud vaid korra.

Eile oli Wall Streeti ajaloos tähelepanuväärne päev, sest täpselt 19 aastat tagasi oli nn Must Esmaspäev, mil maailma enimjälgitav aktsiaindeks kukkus 22 protsenti.

Samas võib öelda, et eilne kauplemispäev selge tõusutrendiga ei olnud, vaid pigem oli kauplemine närviline. Lõpptulemuse üheks määrajaks oli Coca-Cola, kes teatas kasumi 14protsendilisest kasvust, mis tõi endaga kaasa Dow komponendi aktsia kallinemise 2,2 protsenti 44,91 dollarini. Teine Dow komponent, maailma suurim ravimitootja Pfizer, teatas kolmanda kvartali kasumi kahekordistumisest ning lubadusest kulusid kokku hoida. Ehkki suurema osa kauplemispäevast oli aktsia hind positiivsel territooriumil, jäädi päeva lõpuks 1,5 protsendiga miinusesse, ning aktsia sulgumishinnaks jäi 27,68 dollarit.

Headest majandustulemustest teatanud arvutitootja Apple’i aktsia kallines pea kuue protsendi võrra 78,99 dollarini.

Arvutitootja Delli aktsia kukkus see-eest 6,4 protsenti 23,12 dollarini pärast seda, kui kaks uuringukeskust teatasid, et Hewlett-Packard tõrjus Delli turuliidri kohalt. Uue liidri enda aktsia kerkis 1,41 protsenti 39,56 dollarini.

Pärast kauplemise lõppu teatas Google, et kasum kasvas pea kaks korda ületades sellega tunduvalt analüütikute ootusi. Aktsia hind, mis juba ametliku kauplemispäeva jooksul oli kerkinud 1,6 protsenti, hüppas järelkauplemise ajal 7,5 protsendi võrra 458,00 dollarini. Optimistid arvavad, et hinnasiht 600 dollarit, mille pakkus välja esimesena selle aasta alguses investeerimisfirma Piper Jaffray Safa Rashtchy, pole enam mägede taga, kirjutab uudisteagentuur AP.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2006, 11:57
Otsi:

Ava täpsem otsing