Eesti alampalk Euroopa üks madalamaid

Annika Matson 20. oktoober 2006, 13:49

Eesti alampalk on Euroopas üks madalamaid – 21
riigi võrdluses on Eesti tagantpoolt neljas, edestades vaid Lätit, Bulgaariat ja
Rumeeniat, kirjutab tööinspektsiooni nõunik Tõnu Vare.

Vare sõnul kehtis alampalk selle aasta alguses 18 Euroopa Liidu liikmesriigis ja kolmes kandidaatriigis. Eurostati andmeil on kõige kõrgem alampalk Luksemburgis – 1503 eurot (23 537 krooni kuus) ja ka kõige rohkem miinimumpalgasaajaid on selles riigis, 18%. Üle 1200 euro kuus on alampalk kuues riigis. Madalaim miinimumpalk on Bulgaarias, 82 eurot (1285 krooni).

Kõige vähem madalaima palga saajaid on Hispaanias – 0,8%. Eestis saavad vähimat kuutasu 5,7% töötajaskonnast.

Ostujõu pariteedi alusel langeb aga Eesti veel koha võrra, tagantpoolt kolmandaks.

Tõnu Vare kirjutab, et erinevalt Andreas Kaju väitele, et alampalk on ajast ja arust ning tuleks kaotada, on suund Euroopas alampalga suurendamisele, mitte selle kaotamisele. Ning alampalk on kehtestatud mujalgi, seejuures näiteks USAs on üleriigiline (tunni) alamtasu juba 68 aastat ja praegu on see 5,15 dollarit (ca 64 krooni). Ka Venemaal on alamtasu – tänavu 1. maist tõsteti see seniselt 800 rublalt 1100-le (ligikaudu 495 kroonini).

Tõnu Vare kommentaar ilmub esmaspäeval

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. October 2006, 13:49
Otsi:

Ava täpsem otsing