Google'i juht Eric Schmidt: kasv on tugevam kui kunagi varem

Lauri Matsulevitsh 23. oktoober 2006, 00:00

"Me ei näe aeglustumist," teatas Google'i juht Eric Schmidt pärast tulemuste avaldamist. "Kasv on tugev nagu alati, kui mitte tugevam."

Kolmandas kvartalis kerkis Google'i kasum kaks korda, 733,4 miljoni dollarini. Käive kasvas 70%, 2,69 miljardi dollarini. Kasum aktsia kohta tuli 2,62 dollarit, mis ületas märgatavalt analüütikute pakutud 2,42 dollarit. "Olen päris imestunud," nentis Schmidt. "Ma ei oodanud, et meil nii hästi läheb." Üheksa kvartali jooksul, mil Google on börsil olnud, on ta turu ootusi alt vedanud ainult korra.

"See ei ole enam üks eelmise aasta ahhetama panevatest kvartalitest," kommenteeris tulemusi Hellman Jordan Managementi president Jerry Jordan, kellel on fondis 100 000 Google'i aktsiat. "Aga see oli fantastiline kvartal, mis kinnitab mõtet, et tegemist on ühe maailma parema kasvuaktsiaga."

Seevastu konkurent Yahoo! teatas kolmandas kvartalis 38protsendisest kasumi kahanemisest ning kärpis aastaprognoose. Nii Yahoo! kui ka oma otsingumootorit omav Microsoft teenivad iga päringu pealt Google'ist vähem kasumit.

Ka uute lahenduste koha pealt on Google rivaalidest innovaatilisem. Oktoobri alguses otsustas firma osta 1,65 miljardi dollari eest populaarse internetiportaali YouTube, kuhu kasutajad saavad üles laadida oma videoid. Google'ile annab see võimaluste miljonite videoklippide kõrvale reklaami müüa. Eric Schmidt kinnitas, et see on ettevõtte viimane ülevõtmine. "Google sööb vaese vana Yahoo! lõunasöögi," sõnas Fort Pitt Capital Groupi fondihaldur Kim Caughey. "Pole kahtlust, et Google on otsingumootorite kuningas." See näitab, et Google seab suuna ja tempo ning teised on seni pidanud järele jooksma.

Vahe järelsörkijatega venib üha pikemaks. Kui aasta tagasi kasutati Google'it 37% internetiotsingute puhul, siis selle aasta augustis oli näitaja kasvanud 44%ni. Yahoo! turuosa on 23% ning Microsofti MSNil 9,2%. Oluliselt on Google kasvatanud käivet Euroopas ja Austraalias. Samas ei maininud Google'i juht sõnagagi Hiinat, kus firma on hakanud turgu kaotama sealsele otsinguhiiglasele Baidu.com-ile.

Mitmed maaklerifirmad on jõudnud ka Google'i hinnasihte liigutada. Citigroup kordas aktsiale antud ostusoovitust ning tõstis hinnasihi 550 dollarilt 600 dollarile. Bloombergi andmetel on analüütikute keskmine hinnasiht aktsiale 511 dollarit. Kogu aasta lõikes oodatakse Google'ilt 75protsendist kasumi kasvu.

Investorid otsivad signaale kasvu aeglustumise kohta ning seekord oli käibe kasv pisut väiksem kui eelmistel kvartalitel. Sellele vaatamata tõusis Google'i aktsia reedel 7,89 protsenti, 459,67 dollarini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing