Portfelli risk on suhteline

Peeter Teder 23. oktoober 2006, 00:00

Poole oma mahust aktsiatesse investeerivate II samba pensionifondide võlakirjaportfelli riskantsuse arvutamine on keeruline. Kristjan Lepik kasutas selleks kolme tegurit: võlakirjade krediidireitingut, portfelli hajutatust ja valuutariski. Kindlasti on ka teisi analüüsivõimalusi, mille korral võiks saada teistsugused tulemused. Tegemist on Lepiku analüüsiga, mitte Äripäeva nägemusega.

Kuid tõsi on, et pangad ja investeerimisfirmad teevad agressiivselt tööd oma pensionifondide promomiseks. Lepiku analüüsis vaadeldud pensionifondid eelistavad aktsiainvesteeringutena arenevaid turgusid Ida-Euroopa aktsiatest Aasia arenevate riikide aktsiateni. Arenevate turgude osakaal fondide investeerimisportfellis moodustab 28,5-30 protsenti. Kõigist aktsiatest moodustab see 47-60 protsenti. Seega on jäetud ruumi ka arenenud turgudele nagu näiteks Lääne-Euroopa, USA ning Jaapan.

Arvan ise siiski, et 50 protsenti aktsiatesse investeerivad II samba pensionifondid on hästi juhitud ja suuremaid tagasilööke ei tohiks tulla.

Samas nõustun Lepikuga, et fondivalik on tõsine otsus ja seda võiks kaaluda põhjalikumalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:21
    Otsi:

    Ava täpsem otsing